Αλλαγή συσχετισμών στον εκλογικό χάρτη του νησιού

Με αφορμή τα αποτελέσματα θα ήθελα να σχολιάσω την ταμπέλα που για χρόνια κουβαλούσε η Σαλαμίνα  ως "το μπλε νησί ". Ο εκλογικός χάρτης του νησιού έχει αλλάξει. Αυτό έχει διαφανεί και από τις δυο τελευταίες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Ο Σ. Σοφράς που υποστηρίχτηκε ανοιχτά από το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Τσαβαρης, που αν και δεν υποστηρίχτηκε,προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν οι νικητές των τοπικών εκλογών στις δυο τελευταίες τετραετίες.

Ας δούμε λίγο τα ποσοστά. Συνολικά ο δεξιός χώρος αν θεωρήσουμε ότι εκφράζεται από την ΝΔ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΛΑΟΣ, την Δημοκρατική Συμμαχία και με μια επιφύλαξη την Χρυσή Αυγή, συγκέντρωσε περίπου ποσοστό 47% . Αντίστοιχα τα κόμματα που εκφράζουν τον αριστερό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ αν μπορεί κάποιος να το ένταξη στον αριστερό χώρο συγκέντρωσαν ποσοστό 46%.


Τα συμπεράσματα αυτά είναι χρήσιμα για τις δημοτικές εκλογές. Οποίος από τους δυο χώρους διασπάται περισσότερο μειώνει ταυτόχρονα τις ελπίδες του  να εκλέξει Δήμαρχο. Ο Σοφράς όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το ίδιο θα κάνει και ο νυν δήμαρχος. Τι θα γίνει με το δεξιό χώρο είναι ακόμα ασαφές. Η απόσυρση του Ράπτη και τα χαμηλά ποσοστά του Αγαπίου και του Παπασάββα στις προηγούμενες εκλογές κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας. Άλλωστε αυτό προκύπτει ως ζητούμενο και από την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ σήμερα μια εβδομάδα μετά τις εκλογές.

Τελειώνοντας αυτό το σχόλιο θα ήθελα να επισημάνω κάτι που με προβληματίζει. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σιγή ιχθύος στον δικτυακό χώρο από την Ρ. Νάννου. Η κ. Ναννου μας είχε συνηθίσει σε δελτία τύπου, σε όλα τα θέματα που τα blogs έφερναν στην επιφάνεια. Η αλλαγή αυτή είναι αλλαγή στάσης ως προς τα blogs ή κρύβει αναστολές της κ. Ναννου ως προς την επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας;