Εγκληματικά Αδιάφορη-Ανίκανη η Δημοτική Αρχή

Είναι διαφορετικό να κάνεις πολιτική αντιπαράθεση και αντιπολίτευση, όπου ο λαός σε ενέταξε και πολύ πιο δυσάρεστο και δύσκολο, ακόμα και για τον αντιπολιτευόμενο, να πρέπει να επισημάνει την ανικανότητα του διοικείν των τοπικών μας αρχόντων.
Αυτό συμβαίνει και τώρα, μια και αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και φέτος με το θέμα οργάνωσης – πρόβλεψης πυρκαγιών και πολιτικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα ήταν ενημερωμένοι.
Όταν ο στόχος σου, ο σκοπός σου δεν είναι η προστασία του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος, η τοπικής κληρονομιάς, τότε ο χαρακτηρισμός ως επικίνδυνης και πρόχειρης  δημοτικής  αρχής ίσως είναι επιεικής.
Στο παρελθόν τους έχω χαρακτηρίσει έτσι για άλλους λόγους και άλλες αιτίες όμως το φαινόμενο το σημερινό αποτελεί  ανυπέρβλητο  μνημείο ανευθυνότητας.
Μόνο τα μωρά και αυτοί που έχουν πάθει αλτσχάιμερ, δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται,  τις σοβαρές υποχρεώσεις τους  στο άκουσμα της έναρξης της Αντιπυρικής Περιόδου, οι μνήμες είναι τόσες πολλές, η εγκληματική αδιαφορία πάντοτε παρούσα, η καταστροφή ολοκληρωτική, το κλάμα πολύ, μετά η αμαρτωλή βουβαμάρα και τέλος η ένοχη σιωπή.
Η πρώτη του Μάη  κάθε έτους, σηματοδοτεί την έναρξη της Πυροσβεστικής περιόδου, είναι η μέρα που κτυπάει το καμπανάκι, σε κάθε ανεύθυνουπεύθυνο,  ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του:
α)στο σχεδιασμό της πυροπροστασίας
β) στα διαθέσιμα υλικά και μέσα και
γ) στον καθορισμό των διαδικασιών.
·         Δυστυχώς  για μας, για το δήμο μας, για τις περιουσίες μας, έγινε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να εκτεθούμε και ο λόγος για τον κ. Δήμαρχο, δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα όταν με επισκέφτηκαν τα μέλη του Ε.Σ.Σ.Α.Κ (Εθελοντικό Σώμα Σαλαμίνας Αντιμετώπισης Καταστροφών) να μου ζητήσουν βοήθεια, για την απαξίωση που έτυχαν από τη δημοτική αρχή. Ζητούσαν να ενταχθούν στο σχεδιασμό πυροπροστασίας κάνοντας βάρδια όπως κάθε χρόνο (με το αυτοκίνητο του ενός τόνου) στη περιοχή Αγίας Μαύρας - Αγίου Αντωνίου, στις οποίες κάθε χρόνο έχουμε εκδηλώσεις έναρξης επικίνδυνων και καταστρεπτικών πυρκαγιών, για να πάρουν την απάντηση  ότι εάν θέλετε να συμμετέχετε στην πυροπροστασία, θα καθόσαστε σε ένα γραφείο μέσα στο χώρο του δημαρχείου και θα επεμβαίνετε όπου σας λέμε εμείς”.
·         Η ανάθεση της μελέτης για τον καθαρισμό των πρανών των δρόμων από την άναρχη βλάστηση, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει την Απρίλιο, έτσι ώστε να είναι  σε ετοιμότητα ο ανάδοχος, να καθαρίσει αριστερά-δεξιά τους δρόμους ώστε να αποφύγουμε την πρόκληση πυρκαγιών,  η επικίνδυνη δημοτική αρχή περί άλλων  τυρβάζει. Ο διαγωνισμός ανάθεσης της μελέτης θα πραγματοποιηθεί την 27ην Ιουνίου βλέπε σχετική προκήρυξη (ΕΔΩ) και μέχρι τότε ο θεός βοηθός, αλλά απ’ ότι φαίνεται όμως και ο θεός τους βαρέθηκε , ενώ τους έστειλε μηνύματα, 12 πυρκαγιές είχαμε σε διάφορα σημεία του νησιού από τη πρώτη Μαίου μέχρι τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά, αυτός αγρόν ηγόραζε. 
·         Δεν έλαβαν το μήνυμα, δεν ανησύχησαν ούτε από την επιστολή του συμπατριώτη μας, βλέπε την σχετική επιστολή (ΕΔΩ), ο οποίος στην ανησυχία του να προστατεύσει την περιουσία του, εναγωνίως τους προειδοποιούσε για συσσώρευση επικίνδυνων υλικών, που δημιουργούσαν εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου. Μετά την τρομερή καταστροφή, κατά την οποία χάθηκαν περιουσίες, που παρ’ ολίγο να θρηνήσουμε και θύματα, τρείς πυροσβέστες μεταβήκανε στο Κρατικό νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, η φωτιά στην κυριολεξία έγλυψε σπίτια πέρασε μέσα από αυλές και κήπους, ήταν θαύμα που δεν κάηκαν κατοικίες που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.
Αλήθεια τώρα τι έχουν να πουν; σε ποιόν επιτέλους θα απολογηθούν; ένα όμως είναι σίγουρο θα απολογηθούν στο λαό της Σαλαμίνας και ο καιρό γαρ εγγύς. 
 
Σπύρος Σοφράς
Υποψήφιος Δήμαρχος