Λουκέτο στους δήμους της Αττικής λόγω «οικονομικού στραγγαλισμού»

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης», με απόφαση της ΠΕΔΑ, οι δήμοι της Αττικής θα παραμείνουν κλειστοί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Για την Τετάρτη έχει επίσης προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή και απορριμματοφόρων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, ενόψει και του συνεδρίου της στις 30/8, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, κάνει λόγο για δραματικές και επώδυνες περικοπές, που οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και αναστολή των υπηρεσιών. Σχετικά με την απόφαση των δήμων να βάλουν 48ωρο «λουκέτο», σχολιάζει ότι «όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».


Ήδη οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισαν οι Δήμοι Αττικής για αρχή να παραμείνουν κλειστοί 29 και 30 Αυγούστου, δεδομένου ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου θα προταθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ακόμη στη συνέλευση της ΠΕΔΑ αποφάσισε τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

Επιπλέον δρομολογείται η σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους.

Η πρόταση της ΠΕΔΑ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, οι δήμοι Αττικής διεκδικούν:

α) τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. ευρώ για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.

β) απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

γ) χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ .

δ) υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση.

«Το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους. Οι Δήμοι της Αττικής θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους αυτούς που διαμορφώνονται, ζητώντας την ενεργετική συμπαράστασή τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: tvxs