κ. Γ.Τσαβαρή, όταν κλωσσάς αυγά φιδιού μην περιμένεις να βγουν αηδόνια!



Η οικονομική κρίση και κατά επέκταση η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και τρία χρόνια, έχει προκαλέσει  στην ελληνική κοινωνία τεράστιες αλλαγές προς το χειρότερο. Όμως μέσα σ αυτόν τον ορυμαγδό των άσχημων καταστάσεων που βιώνουμε όλοι υπάρχει και κάτι «καλό».
 Επιτέλους έπεσαν οι μάσκες, τόσο για τους πολιτικούς όσο και για ένα κομμάτι της  ελληνικής κοινωνίας. Η αρχή έγινε με τις εκλογές της 6ης Μαΐου και εδραιώθηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο ένα κομμάτι της κοινωνίας μας ξεγυμνώθηκε και έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, ένα πρόσωπο άσχημο-φοβικό που κρυβόταν, παραφύλαγε και επέλεξε τη κατάλληλη στιγμή  να αναδυθεί.
Τόσο το 6,92% σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και το τρομακτικό 12,61% της Χρυσής Αυγής(Χ.Α) στη Σαλαμίνα δείχνει χαρακτηριστικά τη κατάσταση.

Παραδοσιακά η Σαλαμίνα ψήφιζε δεξιά, οι «χουντο-βασιλικοί» του παρελθόντος βρήκαν καταφύγιο στη Ν.Δ. αναδεικνύοντας τη Σαλαμίνα στο «Γαλάζιο Νησί» της δεκαετίας του ’80 όταν όλη η Β’ Πειραιά ήταν πράσινη. Κάποιοι απ’ αυτούς αργότερα μετακινήθηκαν προς το νεοσύστατο ΛΑ.Ο.Σ που εκείνη την εποχή υιοθετούσε πολλές θέσεις της (Χ.Α). Η μεγάλη ήττα του δικομματισμού, ο κατακερματισμός του ΛΑ.Ο.Σ σε συνδυασμό με τη οικονομική κρίση έστρεψε μια μερίδα συμπολιτών μας προς το ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα της Χ.Α. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης ο κόσμος συμπεριφέρεται συντηρητικά και επιλέγει συντηρητικά έως ακραία κόμματα. Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες όταν ξέσπασε ο ναζισμός στη Γερμανία και γενικά όπου έχουν παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα.  Η ιστορία ναι μεν μας έχει δείξει, αλλά όπως φαίνεται δεν μας έχει διδάξει τίποτα!  Η αμορφωσιά, η έλλειψη παιδείας, η αμνημοσύνη, ο φόβος για το οτιδήποτε διαφορετικό είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων συμπολιτών μας που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη φασιστική ομάδα. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που ψηφίζοντας Χ.Α ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, οι οποίοι για μένα φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό που έχουμε αρχίσει να ζούμε. Τα τάγματα εφόδου είναι πλέον στην ημερησία διάταξη και τα χειρότερα έρχονται.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων (VPRC) σε πανελλαδικό επίπεδο κατατάσσουν τη Χ.Α καθαρά στη τρίτη θέση με ποσοστό 12%. Αν το δούμε αναλογικά το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, τότε στη Σαλαμίνα το ποσοστό της Χ.Α πρέπει να έχει εκτιναχθεί στο 21,86%. Ο υπολογισμός αυτός είναι λίγο παρακινδυνευμένος αλλά αποτυπώνει τη δυναμική του συγκεκριμένου χώρου. Μια δυναμική η οποία εκπλήσσει πολλούς και κάνει αρκετούς να πέφτουν για ακόμη μία φορά από τα «σύννεφα» αλλά για την οποία έχουν δουλέψει ουκ ολίγοι τα τελευταία χρόνια. Φυσικά μιλάμε για το ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην Ελληνική κοινωνία από τα κόμματα της εξουσίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά από αρκετούς ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με πρωτοστάτη τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
Η έλευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στη Σαλαμίνα ως ενός από τους κύριους ομιλητές των Σαλαμινίων 2012 με προβληματίζει και με βάζει σε σκέψεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με όλα αυτά που ανέφερα στις παραπάνω γραμμές.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γ.Τσαβαρής, όπως έχει δείξει η ιστορία μέχρι σήμερα, είναι ένας πανέξυπνος πολιτικός με οξύ πολιτικό ένστικτο (πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για καιροσκόπο). Στις προηγούμενες εκλογές πήρε το Δήμο αφού κατάφερε να φτιάξει ένα συνδυασμό από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με υποψήφιους από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Καλώντας λοιπόν τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με το γνωστό του μισαλλόδοξο λόγο, ως guest star των Σαλαμινίων 2012 είναι σαν να κλείνει πονηρά το μάτι στους ψηφοφόρους της Χ.Α οι οποίοι πλέον δεν είναι και λίγοι στη Σαλαμίνα.
Θα ήθελα να θυμίσω στο κ. Τσαβαρή τα  λόγια ενός άλλου ιερωμένου: «Όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στους καθολικούς, δεν ήμουν καθολικός και δεν με ένοιαξε. Όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στα συνδικάτα, πάλι δεν με ένοιαξε, γιατί δεν ανήκα σε συνδικάτο. Όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε σε εμένα και την Προτεσταντική Εκκλησία, δεν είχε μείνει κανένας να νοιαστεί»!
Όσο για την δήλωση του Δημάρχου σχετικά με την έλευση του Άνθιμου ότι «έτσι θα στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στη Σαλαμίνα» θέλω να  πω ότι το νησί μας έχει ανάγκη άλλου είδους δημοσιότητα και όχι τις γραφικότητες του καθένα (και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στον Άνθιμο).
Εν κατακλείδι  πρέπει όλοι μας, ο καθένας από τη μεριά του, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες να κοιτάξουμε υπεύθυνα αυτό το καρκίνωμα που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία.
Όταν κλωσσάς αυγά φιδιού μην περιμένεις να βγουν αηδόνια!