Φόρο τιμής στους πεσόντες του Ρίμινι, απέτισε ο υφυπουργός Δ. Ελευσινιώτης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης

Φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη του Ρίμινι, μιας από τις σκληρότερες μάχες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, απέτισε σήμερα το πρωί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και των Ιταλικών Αρχών ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης.
Η Μάχη του Ρίμινι έχει χαρακτηρισθεί ως η μεγαλύτερη μάχη από υλικής πλευράς που έγινε ποτέ σε ιταλικό έδαφος. Πάνω από 1.200.000 άνδρες έλαβαν μέρος στη μάχη, που έληξε με νίκη των Συμμάχων Από ελληνικής πλευράς πήρε μέρος στη μάχη η Τρίτη Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία η οποία τέθηκε στη διάθεση των Συμμάχων. Η επίθεση της Ταξιαρχίας άρχισε στις 16:00 της 20ής Σεπτεμβρίου με το πρώτο Τάγμα μετά από δεκάλεπτο βομβαρδισμό πυροβολικού.
Με την υποστήριξη των αρμάτων μάχης και με σκληρό αγώνα κατέλαβε τη Σάντα Μαρία ντε λε Κολονέλε. Ακολούθησε στις 16:30 η επίθεση του δεύτερου Τάγματος με την υποστήριξη πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Το Τάγμα, πολεμώντας ηρωικά, ανέτρεψε τις εχθρικές αντιστάσεις στον τομέα του και στις 2000 προωθήθηκε 1.200 μέτρα νοτιοανατολικά του Ρίμινι, καταλαμβάνοντας τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό της ημέρας αυτής. Το Ρίμινι έπεσε τελικά στις 09:00 της 21ης Σεπτεμβρίου 1944. Η κατάληψη του ήταν το έπαθλο δεκαπενθήμερου αγώνα της Τρίτης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας εναντίον εχθρού που είχε ισχυρή αμυντική οργάνωση και έδωσε σκληρή μάχη από σπίτι σε σπίτι και από πολυβολείο σε πολυβολείο διεκδικώντας με πείσμα το έδαφος.

Τις απογευματινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου έγινε στην πλατεία της πόλεως τελετή, με την παρουσία αντιπροσωπειών των μονάδων της Ελληνικής Ταξιαρχίας και των καναδικών και νεοζηλανδικών μονάδων, για να αποδοθούν τιμές στην πολεμική σημαία του δεύτερου Τάγματος, που πρώτο εισήλθε στο Ρίμινι. Από το γεγονός αυτό, η τρίτη Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία ονομάστηκε έκτοτε «Ταξιαρχία Ρίμινι». Στη μάχη του Ρίμινι έχασαν τη ζωή τους δέκα Έλληνες Αξιωματικοί και 106 στρατιώτες, ενώ 316 ήταν συνολικά οι τραυματίες.