ΟΛΠ ΩΣ ΕΔΩ !

 
   Μέχρι το τέλος του 2012 ο Δήμος Σαλαμίνος θα πρέπει να υλοποίηση τις αποφάσεις που ενέκριναν οι 23 Δήμοι που συμμετέχουν στο Δίκτυο των Αδελφοποιημένων Πόλεων καθώς και την αλλαγή χρήσης από βιομηχανικής σε τουριστικής για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν να προστατευτούν και να προβληθούν όλες οι Ιστορικές και Αρχαιολογικές περιοχές της Ναυμαχίας στην Ουνέσκο. Επίσης οι 25 χώρες που τίμησαν τις εκδηλώσεις των Σαλαμινίων πρόκειται να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της Ναυμαχίας καθώς και επένδυσης  στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

   -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ 23 ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ KAI ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ/ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ.
- ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ  ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑ  ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ.
- ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΘΑΛΛΑΣΑ ΚΑΙ ΞΗΡΑ .
 
ΑΙΑΝΤΙΣ
  

Περιβαλλοντικό κακούργημα στην Κυνόσουρα (μέρος α΄): Μαγούλα – ο Τύμβος

07.10.2012
Περιβαλλοντικό κακούργημα μπορεί να χαρακτηρισθεί, μόνο, αυτό που συμβαίνει, σήμερα, τον Οκτώβριο του 2012, στην περιοχή που εκμεταλλεύεται ο ΟΛΠ ΑΕ, στη Σαλαμίνα, και ιδιαίτερα στην ζώνη γύρω από τον Τύμβο των Ναυμάχων, στην Κυνόσουρα. Η περιοχή έχει καταντήσει νεκροταφείο πλοίων, αποθετήριο άχρηστων υλικών και αντικειμένων, κανονικός σκουπιδότοπος, καταφύγιο ημιάγριων λιμοκτονούντων αδέσποτων σκύλων και εκτεταμένο … αποχωρητήριο. Επιπλέον, παντού υπάρχουν σημάδια από ρύπανση βαρέων πετρελαιοεδών που δεν αντιμετωπίσθηκε ποτέ.
Λίγο πιό κεί, κάποιοι έχουν μεταβάλλει τον περιβάλοντα χώρο του Τύμβου, σε πίστα moto cross. Οι ροδιές είναι έντονες παντού. Το … αρχαιολογικό τοπίο συμπληρώνεται βέβαια, από τα ναυπηγεία που λειτουργούν στην περιοχή.
Το περιβαλλοντικό κακούργημα είναι διαχρονικό. Όπως βλέπετε στις δορυφορικές φωτογραφίες, από το Google Earth, το νεκροταφείο πλοίων είναι εκεί πολλά χρόνια. Και βέβαια πολλά περισσότερα απ΄ότι “πρόλαβε” η κάμερα του δορυφόρου να αποτυπώσει.
Η σημερινή κατάσταση αποτυπωνεται τραγικά, στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Ένας μικρός περίπατος, στην ακτογραμμή του Τύμβου, την Παρασκευή 05/10, ήταν αρκετός για να αποκαλύψει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, που φαίνεται ανεπανόρθωτη. Δεν θα κάνουμε άλλα σχόλια καθώς οι φωτογραφίες “κραυγάζουν” από μόνες τους. Αναλυτικά στοιχεία για το θέμα θα βρείτε εδώ.
Δεν θα αρχίσουμε να γκρινιάζουμε για το ποιός φταίει ή ποιανού αρμοδιότητα είναι η πρόληψη αυτών των καταστάσεων ή εντέλει η “θεραπεία” τους.¨ Έτσι κι αλλοιώς οι αρμόδιοι, απλώς περί … άλλα τυρβάζουν μονίμως.
Μέσα στην βρώμα και την καταστροφή, η Φύση δίνει ένα αισιόδοξο μύνημα. Λίγα κυκλαμινα φύτρωσαν, για να μας θυμίσουν οτι η περιοχή πέρα από “κρανίου τόπος” είναι και … φυσικό περιβάλλον.