Ακύρωση από την περιφέρεια απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τις παροχές αποχέτευσης

Ακυρώνεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τοποθέτηση παροχών αποχέτευσης, για μή συμμόρφωση με τους σχετικούς νόμους.
Η περιφέρεια Αττικής με την απόφασή της 46787/41394 της 16ης Οκτωβρίου, ακυρώνει την απόφαση 178/12 του δημοτικού συμβουλίου της Σαλαμίνας στην οποία εγκρίθηκε η εκτέλεση της εργασίας «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» (η διαδικασία ανάθεσης θα γινότανι με ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και συμπλήρωση τιμολογίου, με κριτήριο κατακύρωσης την τεχνοοικονομικά συμφερότερη προσφορά). Η απόφαση ακυρώνεται επειδή:
α. Στο άρθρο 1 παρ.3 του Ν.3669/08 ορίζεται ότι:”από τεχνική άποψη δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν οι φορείς της παρ.1 και συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο όπως και τα πλωτά τμήματα των τεχνικών έργων. Ως έργο νοείται κάθε νέα κατασκευή ή επέκταση ή ανακαίνιση ή συντήρηση και η οικονομικά ή τεχνικά αυτοτελής λειτουργία, καθώς και κάθε σχετική ερευνητική εργασία, που απαιτεί τεχνική γνώση και επέμβαση”.

β. Σύμφωνα με τη τεχνική περιγραφή του έργου, οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την τοποθέτηση παροχών αποχέτευσης, αφορούν σε εργασίες εκσκαφής χαντακιών, πεζοδρομίων και οδοστρώματος, εγκαταστάσεις αγωγών, κατασκευής φρεατίων σύνδεσης, επαναπλήρωσης σκαμμάτων, καθώς και αποκατάστασης πεζοδρομίων και οδοστρώματος.
γ. Όπως προκύπτει από τα (α) και (β), οι εργασίες τοποθέτησης παροχών αποχέτευσης συνιστούν σύμβαση δημοσίου έργου κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν.3669/08 αφού σχετίζονται άμεσα με την κατασκευή, επέκταση κλπ. έργου συνδεόμενου με το έδαφος ή το υπέδαφος, για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται εξειδικευμένη τεχνική γνώση και εμπειρία. Τα πρόσωπα δε που θα εκτελέσουν τη συγκεκριμένη εργασία απαιτείται να έχουν πιστοποιημένη τεχνική ικανότητα με την εγγραφή τους στο Μ.Ε.Κ. ή στο Μ.Ε.ΕΠ., απαίτηση η οποία κρίνεται αναγκαία για την ανάληψη κατασκευής δημοσίου έργου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3669/08.
δ. Βάσει των παραπάνω η απόφαση 178/12 του δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας ελήφθη κατά παράβαση των προαναφερόμενων διατάξεων.
Αναμένεται η απάντηση από πλευρά δήμου, καθώς στην απόφαη ακύρωσης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152-Ν.3463/2006 από έχοντα έννομο συμφέρον εντός προθεσμίας.

πηγή:  thesalaminians.com