Βρέθηκαν πλοία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε Ζέα, Μουνιχία;



Αναγνώστης μας έστειλε την παρακάτω είδηση με μια δική του πολύ σημαντική παρατήρηση. " Πάντα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας στον Αρχαίο Λιμένα και μπροστά από τον Τύμβο και το "ναυπηγείο" Σπανοπουλου μετά από ειδικές και συστηματικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν , Θα χρειαστεί να δημιουργηθεί Μουσείο Εναλίων Αρχαιολογικών ευρημάτων της Ναυμαχίας που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο αφού μετά από 2500 σχεδόν Χρόνια δεν έχουν  γίνει ποτέ Ανασκαφές στο βυθό ........." 


Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) έφερε στο φως έρευνα του Δανέζικου Ινστιτούτου, υπό την... εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, για τα έτη 2010-2012.

Ειδικότερα, στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. Το πλάτος τους, που αγγίζει τα 6,2 μέτρα, τους καθιστά μνημειώδεις, τόσο σε μέγεθος όσο και κατασκευαστικά.
Ο πλευρικός τοίχος αποκαλύφθηκε σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων. Οι κιονοστοιχίες συνεχίζουν σε απόσταση 27,2 μέτρων και η κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6Χ1,6 μέτρα. Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα ορισμένες από τις τριήρεις που πήραν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών, το 480 π.Χ., καθώς κι εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία, να στεγάζονταν σ' αυτούς τους νεώσοικους.
Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα εφτά μη στεγασμένων νεωλκείων (τμημάτων του ναυπηγείου, που χρησιμοποιούνταν για την ανέλκυση των πλοίων), πλάτους περίπου οχτώ μέτρων το καθένα.
Αποτελούσαν, κατά πάσα πιθανότητα, χώρους για την αποθήκευση μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις). Αυτά τα επιβλητικά πολεμικά πλοία, τα οποία υπολογίζεται πως είχαν μήκος περίπου 45 μέτρων και πλήρωμα 377 ανδρών, εισήχθησαν στο αθηναϊκό ναυτικό περίπου το 320 π.Χ.
attacktv.gr