"ζαλισμένος" φαίνεται ότι είναι ακόμα ο Ι. Τραγάκης μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του

"ζαλισμένος" φαίνεται ότι είναι ακόμα ο Ι. Τραγάκης μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του αφού υπέπεσε σε γκάφα ολικής. Συγκεκριμένα ενώ το άρθρο 4 στο σημερινό σχέδιο νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις καταψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε στο σώμα οτι υπερψηφίστηκε. Διαβάστε αναλυτικά στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ

Με σοβαρές απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το μεσημέρι από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις. Η ψηφοφορία στη Βουλή, που έγινε μετά την κατάθεση στο σώμα του Προϋπολογισμού του 2013 από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αποτέλεσε ένα δύσκολο τεστ για την κυβερνητική συνοχή αλλά και τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ που συγκάλεσε νέα συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κρίσιμο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο καταργεί την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό σε μια σειρά από κρατικές εταιρίες, υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές ενώ 139 το καταψήφισαν. Επιπλέον καταψηφίστηκε η τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τελικά απορρίφθηκε και το άρθρο 4, αφού έγινε λάθος στον υπολογισμό των ψήφων!



Σε μια διαδικασία που έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και σε σύνολο 293 βουλευτών: το Αρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 173 έναντι 120, το Αρθρο 2 πέρασε δύσκολα με 148 «ναι» και 139 «όχι», το Αρθρο 3 υποστηρίχθηκε από 156 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135, το Αρθρο 4 έλαβε 146 ψήφους υπέρ και 121 κατά ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών», το Αρθρο 5 έλαβε 158 «ναι» έναντι 135 «όχι» και το Αρθρο 6 υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές με 120 να καταψηφίζουν. Συνεπώς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπερψηφίσθηκε «στο σύνολό του κατά πλειοψηφία», όπως ανακοίωσε η έδρα της Βουλής.

Απορρίφθηκε το άρθρο 4

Ωστόσο το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ, το οποίο αρχικά έγινε δεκτό εκ παραδρομής, από λάθος του προεδρεύοντος Ι.Τραγάκη τελικά απορρίφθηκε! Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη έγινε... λάθος και το άρθρο αυτό δεν ψηφίστηκε. Η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση δεν έγινε όμως αμέσως, αλλά θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ειπώθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Ι. Τραγάκη, ότι το άρθρο 4 (που προέβλεπε την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ) «γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 ναι».

Συγκεκριμένα ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι επί συνόλου 293 βουλευτών, οι 146 ψήφισαν «ναι», 121 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 26 βουλευτές δήλωσαν «παρόντες». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

Εγινε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτό. Μετά το γεγονός αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν μάλιστα και την παραίτηση του κ. Τραγάκη.

Απορρίφθηκε και η τροπολογία για ΜΜΕ

Απορρίφθηκε επίσης η τροπολογία με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). «Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζε ο Φώτης Κουβέλης.