Στο ΣτΕ προσφεύγουν 15 Δήμοι κατά της απόφασης συγχώνευσης ΔΟΥ στην προσφυγή δεν μετέχει ο Δήμος Σαλαμίνας

Έκπληξη προκαλεί η απουσία του Δήμου Σαλαμίνας, από τη προσφυγή στο ΣτΕ των 15 δήμων κατά της απόφασης συγχώνευσης των ΔΟΥ ισχυριζόμενοι την αντισυνταγματικότητα της απόφασης.
Είναι νωπές οι μνήμες της κατάληψης της ΔΟΥ Σαλαμίνας με "μπροστάρηδες" τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου (φωτο).  Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν διεκδικεί και νομικά την αναστολή της συγχώνευσης, πόσο μάλλον όταν άλλοι δήμοι με παρόμοιο πρόβλημα προσέφυγαν ομαδικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος θα έχει μία πειστική απάντηση για αυτό.
Όπως υποστηρίζουν οι Δήμοι, η απόφαση συγχώνευσης παραβιάζει τις Συνταγματικές προβλέψεις περί αναλογικότητας, ισότητας αλλά και την προστασία του γενικού συμφέροντος.

Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. Ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι 15 προσφυγέντες Δήμοι, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της «νησιωτικότητας», η οποία εξασφαλίζεται από το Σύνταγμα, καθώς οι συγχωνεύσεις θα προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, ιδιαίτερα των υπερηλίκων που συχνά βιώνουν προβλήματα υγείας.
Παράλληλα, οι Δήμοι σημειώνουν ότι η απομάκρυνση των ΔΟΥ από ορισμένα νησιά επιτείνει αντί να επουλώνει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει διαβεβαιώσει πως το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στα νησιά δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω των ενοποιήσεων εφοριών, τονίζοντας δε τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε τη διατήρηση ενός Φορολογικού ΚΕΠ για κάθε νησιωτική ΔΟΥ που ενοποιείται, γεγονός που εξασφαλίζει την συνέχιση παροχής των ίδιων υπηρεσιών χωρίς να προκύπτει ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων.