Επίσκεψη της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά στο Ειδικό σχολείο της Σαλαμίνας στο Καματερό



     Την προηγούμενη εβδομάδα η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά επισκέφθηκε τέσσερα από τα ειδικά σχολεία της β΄ περιφέρειας του Πειραιά:  το Ειδικό Δημοτικό σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο της Δραπετσώνας, το 1ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου και το Ειδικό σχολείο Σαλαμίνας. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή της για την τωρινή κατάσταση των σχολείων που χαρακτηρίζεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά στην εκπαιδευτική διαδικασία εξαιτίας της ελλιπούς μέριμνας του Υπ. Παιδείας. Η ενημέρωση αφορούσε τις ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, την μεταφορά των μαθητών, τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον εξοπλισμό των σχολείων.
  Στο Ειδικό σχολείο της Σαλαμίνας στο Καματερό η βουλευτής συναντήθηκε με την υπεύθυνη του σχολείου την κ. Θωμά Ραλλία και μια εργαζόμενη από τις τρεις που λειτουργούν το σχολείο.
Δύσκολη η μεταφορά των παιδιών στο σημείο εκεί είπε η κ. Θωμά που προς το παρόν γίνεται με ναυλωμένα ταξί και τα αυτοκίνητα των γονιών. Πολλές οι ελλείψεις από ειδικό και βοηθητικό προσωπικό όπως η ανάγκη άμεσης πρόσληψης εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού.  Προβλήματα κτηριακής εγκατάστασης. Χρειάζεται έστω μια προκατασκευασμένη αίθουσα  ώστε να υποστηριχθούν 4 παιδιά που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις, αλλά δεν χωράνε. 
  

       Οι 3 υπάρχουσες εργαζόμενες προσπαθούν να υποστηρίξουν 17 παιδιά με βαριές και ποικίλες μορφές αναπηρίας, γεγονός που μοιάζει ακατόρθωτο. Σημειωτέον δε, το συγκεκριμένο σχολείο μέχρι πέρυσι ήταν αποθήκη.
     Η βουλευτής είπε ότι χρόνια αγωνίζεται για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της ειδικής αγωγής, στα ειδικά σχολεία, αλλά και σε τμήματα ένταξης στα Γενικά σχολεία. Μαζί με συνεργάτες που ασχολούνται με την ειδική αγωγή και την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς και της προσωπικής της   εμπειρίας - 30 χρόνων στην παιδική ψυχολογία - άμεση της προτεραιότητα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα εκπαίδευσης ενάντια στα σχέδια νόμου που καταργούν τα ατομικά δικαιώματα και απαξιώνει τα άτομα με ειδικές ικανότητες και όχι ανάγκες όπως συνηθίζει να λέει.
     «Αυτά τα παιδιά έχουν το ρητά θεσπισμένο δικαίωμα από το Σύνταγμα της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση αλλά και της ομαλής ένταξής τους στην κοινωνία».

 Στο Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο της Δραπετσώνας την υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι και ο διευθυντής κ. Ζιμβρακάκης ο οποίος δήλωσε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή η επίσκεψη αυτή, καθώς πρώτη φορά βουλευτής επισκέπτεται το σχολείο του. Ενημερώθηκε η βουλευτής ότι από τη στελέχωση των εκπαιδευτικών του σχολείου απουσιάζει η ειδικότητα του λογοθεραπευτή που είναι απολύτως αναγκαία. Προς το παρόν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του σχολείου είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.
     Η βουλευτής δεσμεύτηκε  να πιέσει το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη της θέσης του λογοθεραπευτή και τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του σχολείου αλλά και τα προβλήματα μεταφοράς των παιδιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς, λόγω της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης που απαξιώνει την ειδική αγωγή και απομονώνει τα παιδιά στα σπίτια τους. Τους διαβεβαίωσε ότι η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο τους.
     Συνεχίζοντας της επαφές της, η βουλευτής επισκέφτηκε την επόμενη μέρα το 1ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου. Συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τον διευθυντή του σχολείου κ. Στοφόρο. Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι αν και οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς η κάλυψή τους γίνεται με αναπληρωτές που τις περισσότερες φορές προσλαμβάνονται αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Ζήτησαν τον μόνιμο διορισμό μέσω ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ 70 ½ , ΠΕ 71 , ειδικών παιδαγωγών. Υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει θέρμανση, καθώς η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα είναι σημαντικά μειωμένη. Επίσης ο κ. Στοφόρος ενημέρωσε την βουλευτή ότι λειτουργεί - μέσα στο σχολείο εδώ και 8 χρόνια – ένα «κοινωνικό παντοπωλείο» με χορηγίες από επαγγελματίες αλλά κυρίως από απλούς ανθρώπους - που δεν έχουν παιδιά στο σχολείο -  με σκοπό να στηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς τους που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης το εργοστάσιο της ΔΕΗ προσφέρει 20 μερίδες φαγητό καθημερινά.
    «Γνωρίζω το έργο σας χρόνια και τους αγώνες σας» είπε η κ. Βαμβακά «ήρθα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο σας προσωπικά. Να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες με όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θα αγωνιστούμε μαζί σας όπως το κάνουμε χρόνια τώρα,  ώστε να λυθούν τα προβλήματα που πλήττουν την ειδική αγωγή». 
   
 
Πολιτικό Γραφείο
Τζένης Βαμβακά
Βουλευτού Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708180, 210 4929349
E-mail : vamvaka@parliament.gr