Σε οικονομικό αδιέξοδο η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Σαλαμίνα

Μάθημα με το παλτό θα κάνουν, απ΄ότι φαίνεται οι μαθητές του Δημοτικού στη Σαλαμίνα, καθώς τα χρήματα για τις σχολικές δαπάνες, όχι μόνο δεν φθάνουν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, αλλά αν τελικά αγορασθεί το πετρέλαιο που απαιτείται, μένουν απλήρωτα ένα σωρό άλλα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Η περίφημη έκτακτη εισφορά για την θέρμανση των σχολείων, που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στους Δήμους, άρχισε να καταβάλεται. Μόνο που δεν πρόκειται για τίποτα το έκτακτο, αλλά για την από καιρό αναμενόμενη τρίτη τακτική δόση των χρημάτων για τις σχολικές δαπάνες, την οποία οι αρμόδιοι περίμεναν πως και πως για να καλύψουν τις τρέχουσες και ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, όπως μικροεπισκευές, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, άδειασμα βόθρων και τα παρόμοια. Για τις ελαστικές δαπάνες, όπως κουρτίνες, χρώματα, έξοδα εκδηλώσεων και τα συναφή, ούτε λόγος να γίνεται βέβαια, παρά τις πραγματικές και υπάρχουσες ανάγκες.

Έτσι λοιπόν, μετά την άνιση κατανομή των σχολικών πόρων 45-55, μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που έχει συζητηθεί πολύ αλλά παραμένει ως έχει, η τρίτη δόση που φθάνει στην Πρωτοβάθμια είναι μόλις 27.000 ευρώ για τα 28 δημοτικά σχολεία της Σαλαμίνας. Ισόποση θα είναι και η τέταρτη δόση, όποτε φθάσει και αυτή στο Δήμο.
Με δεδομένο, ότι πέρσι καταναλώθηκαν σχεδόν 40 τόνοι πετρελαίου για να ζεσταθούν οι μαθητές του Δημοτικού, προκύπτει αβίαστα οτι ή τα παιδιά φέτος θα κάνουν μάθημα με το παλτό ή οτι θα αγορασθεί πετρέλαιο και θα μείνουν απλήρωτα τα υπόλοιπα, κάτι που φυσικά δεν γίνεται, ειδικά με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
Φαίνεται λοιπόν ότι άλλη μια φορά, οι γονείς των μαθητών θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για την θέρμανση, μετά από τις δαπάνες που καταβάλουν για την μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο (ίσως όχι όλοι, αλλά αρκετοί) και τα υπόλοιπα έξοδα που απαιτεί η κατά τα άλλα … δωρεάν Παιδεία της χώρας μας.

πηγή: thesalaminians.com