“Μνημόνιο” και για το Δήμο της Σαλαμίνας με απούσα την Αντιπολίτευση

Σε μνημονιακού τύπου διαδικασίες, προχωράει ο Δήμος της Σαλαμίνας, προκειμένου να εξασφαλίσει την εισροή του πολυπόθητου δανείου των 4,55 εκ. ευρώ, για να εξοφλήσει τα χρέη του προς την τοπική αγορά. Αυτό προέκυψε κατά την 34η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 27/11, στις 18:30, με κύριο θέμα την αποδοχή των όρων που βάζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να χορηγήσει το δάνειο στον Δήμο.
Οι διαδικασίες αυτές δρομολογούνται ερήμην της Αντιπολίτευσης, που έλαμψε δια της … απουσίας της,  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διήρκεσε 50 λεπτά. Παρόντες ήταν μόνο οι Βασίλης Αλαΐσκας, Γιάννης Χατζηνικολάου και Στάμος Μπακαούκας, με τον τελευταίο μόνο, να ψηφίζει αρνητικά τους όρους του δανείου.
Κατά την συζήτηση του πρώτου εκτός ημερησίας διατάξεως θέματος, που αφορούσε στην έγκριση της εργασίας και πληρωμή αμοιβής σε ορκωτούς λογιστές για τον ισολογισμό του 2011, και ενώ ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής είχε νωρίτερα τονίσει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ισολογισμός στην ώρα του,
ο ίδιος, σε μιά αποστροφή του λόγου του, αποκάλυψε ότι η σύνταξη του ισολογισμού είναι ένα από τα αναγκαία βήματα για την σύναψη του δανείου με το ΤΠκΔ.
Όταν συνεχίστηκε η συζήτηση των όρων του δανείου, ο κ. Τσαβαρής χαρακτήρισε “έρημο” την προηγούμενη διετία, καθώς, όπως είπε, είχαν σταματήσει οι εισροές από τα κρατικά ταμεία και ο Δήμος ασφυκτιούσε. Το δάνειο των 4,55 εκ. ευρώ, από το ΤΠκΔ, συνάπτεται με επιτίκιο 5,2% και θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση οφειλών του Δήμου, της τελευταίας δεκαετίας, μόνο προς την τοπική αγορά. Οι υπόλοιποι πιστωτές, οι εκτός Σαλαμίνας, θα πληρωθούν αργότερα, με το νέο έτος, όταν εισρεύσουν στο ταμείο του Δήμου, τα 9,5 εκ. ευρώ από τα λεγόμενα ληξιπρόθεσμα. (σ.σ. τα χρήματα που έπρεπε να έχει δώσει η κεντρική Κυβέρνηση στους Δήμους εδώ και πολύ καιρό, και φθάνουν συνολικά τα 860 εκ. ευρώ. Από αυτά έχουν “εγκριθεί” για την Σαλαμίνα τα 9,5 εκ.).
Το δάνειο των 4,55 εκ. ευρώ αλλά και τα αναμενόμενα 9,5 εκ. από τα ληξιπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες και θα δώσουν νέες δυνατότητες στον Δήμο να κινηθεί, είπε ο κ. Τσαβαρής. “Θα είναι δύσκολα και τα επόμενα χρόνια, αλλά όχι τόσο δύσκολα, όσο η προηγούμενη διετία” συμπλήρωσε ο ίδιος. “Μέ έσοδα 400.000 ευρώ το μήνα και έξοδα 800.000, καταφέραμε να σταθουμε όρθιοι, παρά τις δυσκολίες και τις κατασχέσεις που υποστήκαμε από την ΕΥΔΑΠ” κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Φίλιππος Καρακώστας, πήρε το λόγο, ζητώντας να “πέσουν” όλα τα λεφτά του δανείου στη Σαλαμίνα, για να πάρει μια ανάσα η τοπική αγορά. Όταν ο κ. Τσαβαρής τον διαβεβαιώσε για αυτό, ο κ. Καρακώστας έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την σύναψη του δανείου. Ο κ. Τσαβαρής απαντώντας στην ερώτηση “πόσα συνολικά χρωστάει ο Δήμος”, είπε, “δεν το γνωρίζουμε, αλλά όλα τα χρήματα αυτού του δανείου θα μείνουν στο νησί”.
Το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των παλαιότερων δανείων του Δήμου που είχαν συναφθεί κατά καιρούς με επιτόκια από 5 έως 18%.  Εδώ έγινε το σχετικό … “κούρεμα”, καθώς τα δάνεια συγκεντρώθηκαν σε ένα, και τα δυσβάχτατα επιτόκια ενοποιήθηκαν στο 5,5%, με τριετή περίοδο χάριτος, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γρηγόρης Καπετανάκης, θα πληρώνονται μόνο τα τοκοχρεωλύσια και όχι το κεφάλαιο.
Αυτό που δεν αναφέρθηκε καθόλου στην συνεδρίαση, είναι πόση θα είναι τελικά η συνολική επιβάρυνση του Δήμου, στο μέλλον.

πηγή:  thesalaminians.com