ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Για ακόμη μια φορά οι «μικροί» της κοινωνίας μας βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Μνημονίου που δεν παύουν να βρίσκουν νέους τρόπους εξαθλίωσης- αυτή την φορά- των μικρομεσαίων εμπόρων, με άμεσες επιπτώσεις και στους εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πρόθεση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, μέτρο που θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην εξαθλίωση ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.

Οι υπουργοί Χατζηδάκης και Σκορδάς αποφάσισαν αυθαίρετα, την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ όλες τις Κυριακές του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο.

Το επιχείρημα  ότι αυτό το μέτρο θα αυξήσει την αγοραστική κίνηση είναι τουλάχιστον προκλητικό και προσβλητικό για τους πολίτες της χώρας προς τους οποίους επαναλαμβάνουν ουσιαστικά την γνωστή ρήση «αφού δεν έχετε ψωμί γιατί δεν τρώτε παντεσπάνι!».

Κύριοι της Κυβέρνησης, το πρόβλημα για τους πολίτες δεν είναι ότι δεν έχουν χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα τους και να κάνουν τις αγορές τους.
Είναι ότι με τις τροϊκανές πολιτικές λιτότητας και την φορολογική αφαίμαξη έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά και δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Είναι ξεκάθαρο πλεόν ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει έναν και μοναδικό στόχο, την ενίσχυση των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, τα οποία με τις τριγωνικές συναλλαγές και τις φορολογικές κομπίνες διευρύνουν την ακρίβεια και τα υπερκέρδη τους, δίνοντας την χαριστική βολή στα μικρομεσαία καταστήματα και αυξάνοντας την ήδη μεγάλη λίστα των λουκέτων και των ανέργων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα είναι βέβαιο ότι χάριν της «ανταγωνιστικότητας» θα υποστούν και νέα επιδρομή στα εργασιακά τους δικαιώματα (αμοιβές, ωράριο εργασίας).

Καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μην εφαρμόσει το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές.
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των καταστημάτων είναι υπέρ- αρκετό.

Εργαζόμενοι, καταναλωτές και οργανώσεις των εμπόρων θα αγωνιστούμε με κοινό μέτωπο ενάντια στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                             ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ