Να συστρατευθεί και ο Δήμος Σαλαμίνας κατά της απόφασης της μεταφορά λυμάτων της Αν. Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας

update: Αναγνώστης  (ευχαριστούμε τον αναγνώστη για την ενημέρωση) του salamina.press δημοσίευσε σε σχόλιο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας που καταδίκαζε την μεταφορά λυμάτων από την Αν. Αττική στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Αφού λοιπόν υπάρχει ομοφωνία σε αυτή την κατεύθυνση οι όμοροι δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιβάρυνση   _____________________________________________________________________________
Καλούμε τον Δήμο Σαλαμίνας να συστρατευθεί με τον Δήμο Περάματος και να μην δεχτεί ούτε αυτός την περεταίρω επιβάρυνση του ΚΕΛ Ψυτάλλειας με τα λύματα της Αν. Αττικής 
"Το ΚΕΛ Ψυτάλεια κατασκευάσθηκε με μέγιστο όριο λυμάτων 1.000.000 κ.μ ημερησίως και ήδη είναι κορεσμένο αφού δέχεται 900.000κ.μ σήμερα και με τα λύματα της Σαλαμίνας θα φτάσει στα όριά του. Λειτουργούσε με μεγάλες τεχνικές ελλείψεις ,με αποτέλεσμα να υποφέρουμε από οσμές ,κουνούπια, για πολλά χρόνια, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η βιολογική επεξεργασία ώστε να έχουμε 800.000 κ.μ ημερησίως νερό χωρίς αιωρούμενα σωματίδια  και μικρόβια και απομάκρυνση της αποξηραμένης λυματολάσπης καθημερινά ". Αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό ο Δήμος Περάματος.
Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενα την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής, την κατασκευή αγωγού  επαναφοράς του παραγόμενου νερού της Ψυτάλλειας στους Δήμους. Τέλος ο Δήμος Περάματος, επαναφέρει το ζήτημα της θέσπισης αντισταθμιστικών, από την ΕΥΔΑΠ, προς τους Δήμους που οχλούνται  από τη λειτουργία του ΚΕΛ μεταξύ των οποίων είναι και η Σαλαμίνα.
 Ολόκληρο το ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Περάματος έχει ως εξής:
«Η περιφέρεια Πειραιά έχει συγκεντρώσει με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων τα τελευταία πενήντα χρόνια όλες τις οχλούσες δραστηριότητες του Λεκανοπεδίου .
Είχαμε τη χωματερή Σχιστού που δέχθηκε ανεξέλεγκτα κάθε λογής απόβλητα μέχρι το 1991 που οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής μας έκλεισε .Έχουμε το ΣΜΑ Σχιστού – Περάματος το ΒΙΠΑ Σχιστού ,τα καζάνια αποθήκευσης καυσίμων που συνυπάρχουν με το εμπορικό λιμάνι και αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα από τη συνύπαρξη  containers- καυσίμων , τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια λιπασμάτων  ΑΓΕΤ Ηρακλής , τις φυλακές Κορυδαλλού ,την ΔΕΗ Κερατσινίου που, ενώ έπρεπε να έχει οριστικά κλείσει από το 2002, συνεχίζει μέχρι σήμερα .Είχαμε τη χαβούζα στο Κερατσίνι που μετά από αγώνες των κατοίκων κλείσαμε ,έχουμε την παντελή έλλειψη πρασίνου στα βουνά και στα πάρκα της περιοχής μας ( χωράφα ,αναπλασμένη χωματερή 1000 στρ. περίπου ) ,έχουμε την  παντελή έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα όλων των παραθαλάσσιων Δήμων εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επέκτασης του ΟΛΠ.
Δεχθήκαμε την εγκατάσταση του ΚΕΛ Ψυτάλειας ενταγμένου στον συνολικό σχεδιασμό των ΚΕΛ για την Αττική που δυστυχώς καρκινοβατεί αφού έχουν γίνει μόνο το ΚΕΛ Μεταμόρφωσης ,το ΚΕΛ  Ψυτάλειας ,το ΚΕΛ Θριάσιου πεδίου, το ΚΕΛ Μαρκόπουλου που αν και έτοιμο δεν λειτουργεί ,ενώ δεν έχουν προχωρήσει το ΚΕΛ Ραφήνας και  το ΚΕΛ Φώκαιας εξαιτίας αντίδρασης των κατοίκων , με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα στην ΕΕ .
Το ΚΕΛ Ψυτάλεια κατασκευάσθηκε με μέγιστο όριο λυμάτων 1.000.000 κ.μ ημερησίως και ήδη είναι κορεσμένο αφού δέχεται 900.000κ.μ σήμερα και με τα λύματα της Σαλαμίνας θα φτάσει στα όριά του. Λειτουργούσε με μεγάλες τεχνικές ελλείψεις ,με αποτέλεσμα να υποφέρουμε από οσμές ,κουνούπια, για πολλά χρόνια, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η βιολογική επεξεργασία ώστε να έχουμε 800.000 κ.μ ημερησίως νερό χωρίς αιωρούμενα σωματίδια  και μικρόβια και απομάκρυνση της αποξηραμένης λυματολάσπης καθημερινά .
Απαιτούμε :
1) Άμεση και χωρίς καμιά εξαίρεση υλοποίηση των αρχικών σχεδιασμών με κατασκευή των ΚΕΛ Μαρκόπουλου .
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τη στάση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Ανατολικής Αττικής οι οποίοι θεωρούν δικαίωση την μεταφορά των λυμάτων που αυτοί παράγουν σε άλλες περιοχές καταστρατηγώντας την διακηρυγμένη σε συνέδρια της Τ.Α αλλά  και αποδεκτή από την απλή λογική αρχή της χωροταξικής δημοκρατίας ,δηλαδή την επίλυση και διαχείριση των προβλημάτων κάθε περιοχής στην περιοχή που δημιουργούνται.
2) ‘Αμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ από το ΥΠΕΚΑ του έργου κατασκευής αγωγού για επαναφορά του παραγόμενου νερού για πλύσιμο –πότισμα στου Δήμους της περιοχής ως το ελάχιστο αντιστάθμισμα για την όχληση στην περιοχή . ( πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας ,800.000 κ.μ ημερησίως ) .
3) Αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ στους όμορους Δήμους για την όχληση και υποβάθμιση από τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυτάλειας .
4) Συζήτηση και λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την υλοποίηση χωρίς εξαίρεση και αστερίσκους του αρχικού προγράμματος διαχείρισης υγρών αποβλήτων .
Πρέπει κάποτε να πρυτανεύσει η απλή λογική στη χώρα μας , δηλαδή κάθε περιοχή να διαχειρίζεται στους χώρους της τα προβλήματά της από τα κάθε είδους απόβλητα .Οι πιστώσεις για τα ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής υπάρχουν , τα ύδατα μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση στο πράσινο της περιοχής τους . Οι δαπάνες κατασκευής των ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική θα είναι εξαιρετικά μικρότερες από την απαράδεκτη λύση να ταξιδεύουν τα λύματα δεκάδες χιλιόμετρα με πολυδάπανους αγωγούς και αντλιοστάσια στη Ψυτάλεια . Στο ΚΕΛ Ψυτάλεια καταλήγουν δύο κεντρικοί που φέρνουν τα λύματα της Αθήνας (όμβρια και ακάθαρτα ) και των Δήμων του ευρύτερου Πειραιά με μέγιστη παροχή 13 κ.μ ανά δευτερόλεπτο . Το νερό της Ψυτάλειας χωρίς χλωρίωση ούτε επεξεργασία με όζον ή υπεριώδεις ακτίνες πέφτει στη θάλασσα . Κάθε αύξηση σημαίνει κίνδυνος αύξησης των κολοβακτηριδίων και αύξηση της παραγόμενης λάσπης .Άλλωστε η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο με την δέσμευση ημερήσιας εισόδου 1εκ, κ.μ
Απαιτούμε άμεση ανάκληση των αποφάσεων για μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Ψυτάλεια από τα ΚΕΛ Ανατ. Αττικής . Επιφυλλασσόμεθα κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και είμαστε σε αγωνιστική διαθεσιμότητα . Σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα να αντιδράσουμε γιατί για μία ακόμα φορά μας αγνοείτε .
Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε την κοινωνική μας ευαισθησία και υπευθυνότητα ως αδυναμία ».