Αύξηση που φτάνει εώς 84% στα καυσοξυλα με την νέα διάταξη για πώληση με μονάδα το κυβικό μετρο

Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι πάντα ο καταναλωτής. Αποδεικνύεται αυτό για άλλη μια φορά στην αλλαγή πώλησης των καυσόξυλων. Η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται πλέον με μονάδα μέτρησης όγκου το κυβικό μέτρο, σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη με αριθμό 4/2012 (ΦΕΚ Β΄ 3313/12-12-12).
  Με βάση το νέο τρόπο πώλησης οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την υποχρέωση των λιανοπωλητών να διατηρούν και να αναγράφουν άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται τακτικά στοιβαγμένα και άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται χύδην (που δεν είναι στοιβαγμένα).
Η αντιστοιχία του όγκου των καυσόξυλων σε βάρος διαφέρει ανάλογα με το είδος του ξύλου και ανάλογα με τον αν τα ξύλα είναι τακτικά τοποθετημένα με μία σειρά το ένα πάνω στο άλλο
(στοιβαγμένα) ή είναι πρόχειρα βαλμένα μέσα σε ένα πλαίσιο (χύδην).
Η αλλαγή αυτή γίνεται για να προστατευθεί ο καταναλωτής αφού με το κυβικό έχει ένα εύκολο τρόπο να προσδιορίζει την ποσότητα που έχει παραγγείλει. Όμως οι έμποροι καυσόξυλων εκμεταλλευόμενοι την νέα διάταξη βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν την τιμή πώλησης έως 84% σε κάποια είδη ξυλείας. Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά με πίνακες την εξόφθαλμη απόπειρα αισχροκέρδειας

Ο ενδεικτικός πίνακας της εκτίμησης βάρους σε σχέση με το είδος του ξύλου (για την περίπτωση του 20% υγρασίας) είναιο εξής:
Αν παρατηρήσει κανείς το πίνακα διαπιστώνει ότι με βάση την τιμή που πουλούσαν τον τόνο χύδην πριν την νέα εγκύκλιο που ήταν από 180€, η νέα τιμή θα έπρεπε να διαμορφωθεί κατά αναλογία στην περίπτωση του πεύκου 62.82€, στην περίπτωση της οξιάς 81.54€ ενώ στην περίπτωση της ελιάς 104.94€. Αντί όμως αυτών των τιμών οι τιμές που πωλούν τα καυσόξυλα στοιβαγμένα στο κυβικό ξεκινούν από 120€ ανεξάρτητα του είδους (η τιμή προέκυψε από μια μικρή έρευνα στην αγορά) Προκύπτει λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων που είναι η ελιά μια αύξηση της τάξης 16% ενώ στην περίπτωση του πεύκου η αύξηση στην τιμή πώλησης φτάνει το 84%.
Έτσι μετά την αύξηση του ρεύματος στο οποίο είχαν στραφεί πολλοί συμπολίτες μας σε αντικατάσταση του πετρελαίου άλλη μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης υφίσταται αναπάντεχα αύξηση και όχι κατόπιν κρατικής παρέμβασης αλλά λόγω της αισχροκέρδειας.
Μπορείτε για αναλυτικότερο προσδιορισμό,  να χρησιμοποιείται τον πίνακα-μετατροπέα που προτείνει η Γενική Γραμματεία  Καταναλωτή