Πολιτική πόρτα “έφαγαν” τα ιχθυοτροφεία


Η εισήγηση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος ήταν θετική κατά τον νόμο (δεν θα μπορούσε να είναι αρνητική καθώς η Μ.Π.Ε. ήταν εναρμονισμένη με την διαβόητη Κ.Υ.Α. που χωροθετεί περιοχές ανάπτυξης ιχθοκαλλιεργειών). Η γνωμοδότηση του Δήμου Σαλαμίνας για το σοβαρότατο αυτό θέμα ήταν ανύπαρκτη καθώς ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/03, προτίμησε να αποσύρει το θέμα, με πρόσχημα την αναλυτικότερη ενημέρωση για την Μ.Π.Ε. και απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια, ζητώντας να αναβάλει και εκείνη με την σειρά της την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η αναβολή δεν έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς θα ήταν η δεύτερη στην σειρά (η πρώτη αφορούσε το ιχθυοτροφείο στο Θυνιό και ζητήθηκε από τον Δήμο Σαλαμίνας την περασμένη εβδομάδα).
Έτσι ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Βουδούρης, πήραν το θέμα “πάνω” τους και στις τοποθετήσεις τους προς το Περιφερειακό Συμβουλιο ζήτησαν την απόρριψη της Μ.Π.Ε.  Κάτι, το οποίο αποδέχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο και απέρριψε την Μ.Π.Ε. για το ιχθυοτροφείο της Φώκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “γνώμης”, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα εισαχθεί το εξ αναβολής θέμα της έγκρισης της Μ.Π.Ε για το ιχθυοτροφείο στο Θυνιό, και η απόρριψη της θεωρείται κάτι πολύ πιθανό μετά την απόφαση για την Μ.Π.Ε. του ιχθυοτροφείου στη Φώκα.
Στο μεταξύ και όπως δείχνει η τοποθέτηση του κ. Τσαβαρή, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/03, το ρήγμα στις σχέσεις του με τον Αντιπεριφεράρχη και τον Περιφερειάρχη βαθαίνει όλο και περισσότερο, αφού δεν δίστασε να τους κατηγορήσει ότι αγνοούν τον Δήμο Σαλαμίνας και δεν τον καλούν στα Περιφερειακά Συμβούλια, όταν υπάρχει κάποιο θέμα που αφορά τη Σαλαμίνα.
Κύκλοι της Περιφέρειας, σχολίασαν στην “γνώμη”, ότι αφ΄ενός το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε θέλει να τοποθετηθεί για κάποιο θέμα χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση και αφ΄ετέρου θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στους Περιφερειακούς Συμβούλους να ξέρουν την άποψη του Δήμου Σαλαμίνας για το υπό συζήτηση θέμα προκειμένου να πάρουν  μια πολιτική απόφαση. Με την απόσυρση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και την δικαιολογία της λεπτομερέστερης ενημέρωσης, είναι σαν να λέει ο Δήμαρχος ότι “εγώ νίπτω τας χείρας μου και εσείς βγάλτε το φίδι από την τρύπα”, σχολίασαν οι ίδιοι κύκλοι.
Βέβαια εδώ υπάρχει αντίλογος αφού η θέση του Δήμου Σαλαμίνας έχει αποδειχθεί διαχρονική, καθώς υπάρχουν πολές αποφάσεις του Δημοτικόύ Συμβουλίου διαφόρων Δημαρχιών, που λένε όχι στα ιχθυοτροφεία.
Και η θέση αυτή βέβαια δεν είναι μόνο η θέση των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και η θέση των κατοίκων των περιοχών που θίγονται άμεσα από τα ιχθυοτροφεία και έχουν επανειλημένα δείξει ότι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις, όπως οι κάτοικοι των Κανακίων που είχαν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/03 για να υποστηρίξουν την απόρριψη της Μ.Π.Ε. κρατώντας πανώ και πλακάτ με συνθήματα όπως “προσέξτε τι θα ψηφίσετε” και “τα Κανάκια δεν ξεχνούν”, που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν αφού το θεμα αποσύρθηκε.
Περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρεις οσονούπω …

πηγή:thesalaminians.com