Ερώτηση στη Βουλή για παράνομη υλοτομία στα Κανάκια

Προς τους κ.κ Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Εσωτερικών


Στη Σαλαμίνα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δάση στην Αττική, το οποίο παρά τις επανειλημμένες πυρκαγιές, καλύπτει έκταση 40.000 στρεμμάτων στη νότια πλευρά του νησιού.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για το λεκανοπέδιο, παραμένει αφύλακτο, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας δασοφύλακας. Το αρμόδιο, για τη διαχείριση και προστασία του, Δασαρχείο Πειραιά διαθέτει συνολικά μόλις 4 δασοφύλακες για δασικές εκτάσεις 80.000 στρεμμάτων, αφού στην αρμοδιότητα του ανήκει όλη η Νότια Αττική, από το Πέραμα έως τη Βάρκιζα, καθώς και η Αίγινα, το Αγκίστρι, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Λόγω και της υποβάθμισης της δασικής υπηρεσίας, το δάσος της Σαλαμίνας φυλάσσεται από εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να το προστατεύσουν τόσο από πυρκαγιές, όσο και από το φαινόμενο της παράνομης υλοτόμησης το οποίο έχει ενταθεί.


Σύμφωνα με καταγγελίες της περιβαλλοντικής οργάνωσης PERIVOS και του Ομίλου Φίλων του Δάσους, οι οποίες συνοδεύονται και από φωτογραφίες, στο πευκοδάσος Κανάκια έχει διαπιστωθεί μεγάλης κλίμακας παράνομη κοπή πεύκων, αφού δεν έχει παραχωρηθεί σχετική άδεια από το δασαρχείο. Η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά κυρίως σε οργανωμένη δραστηριότητα κάποιων που κερδοσκοπούν από το παραεμπόριο ξυλείας .

Ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί
1. Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών;
3. Προτίθενται να ενισχύσουν το αρμόδιο δασαρχείο Πειραιά με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών και να προστατευθούν από την παράνομη υλοτόμηση, τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, καθώς και τις συχνές πυρκαγιές που καταστρέφουν μεγάλα τμήματα του συγκεκριμένου δάσους;
4. Ενόψει της θερινής περιόδου πότε προγραμματίζεται να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πυροπροστασία στους δικαιούχους ΟΤΑ και Συνδέσμους;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη