Κηρύχθηκε αναδασωτέα η Τούρλα

IMG_7140 hdrΟριστικό τέλος στις οποιεσδήποτε σκέψεις για επαναλειτουργία του ανενεργού λατομείου στη Τούρλα, βάζει με απόφαση του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αφού με απόφασή του κήρυξε τον λατομικό χώρο, αναδασωτέα περιοχή.
Με την απόφαση αυτή, με αριθμό πρωτοκόλλου 3405 π.ε., που εκδόθηκε στις 14/01 και αναρτήθηκε στην “Διαύγεια” στις 15/02, με ευθύνη του Δήμου Σαλαμίνας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κήρηξε τον λατομικό χώρο της  Τούρλας
“… ως αναδασωτέο, με σκοπό την προστασία για την επανεγκατάσταση της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από λατόμευση, δάσος εμβαδού 204 στρεμμάτων …”

Έτσι μπαίνει τέλος σε κάθε σενάριο επαναλειτουργίας του νταμαριού, είτε ηθελημένης είτε προσχηματικής, υποκρυπτόμενης πίσω από προτάσεις αποκατάστασης, που κατά κόρον έχουν συζητηθεί από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα.
Η απόφαση, για την κήρυξη της Τούρλας σε αναδασωτέα περιοχή, δεν “έπεσε” από τον ουρανό. Στους δημοσιογραφικούς και όχι μόνο κύκλους της Σαλαμίνας, ήταν γνωστή από καιρό η προσπάθεια πολιτικού παράγοντα του τόπου (σ.σ έχουμε δεσμευθεί να μην αποκαλύψουμε το όνομα του, έως ότου αποφασίσει ο ίδιος να μιλήσει γι αυτό), για την κήρυξη του λατομικού χώρου ως αναδωτέας έκτασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του νταμαριού, ακόμα και υποκρυπτόμενη κάτω από το πρόσχημα της αποκατάστασης, όπως έγινε αρκετές φορές στο παρελθόν.
Άλλωστε η σύγχρονη αντίληψη για την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων είναι η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου με μπάζωμα και φυσική ή τεχνητή αναδάσωση, και όχι με εξορύξεις για την δημιουργία βαθμίδων. Εκτός αυτού, ο αρμόδιος φορέας για την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων της Αττικής είναι, από καιρό, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει άμεσα από την ύπαρξη αυτής της απόφασης, που αναρτήθηκε μάλιστα στη “Διαύγεια” με ευθύνη του Δήμου Σαλαμίνας, όπως φαίνεται από τον πίνακα αποδεκτών, είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε, ως επιτυχία από τον Δήμο Σαλαμίνας, αφού κατα τεκμήριο βάζει φρένο σε οποιεσδήποτε σκέψεις επαναλειτουργίας του λατομείου, αλλά και γιατί ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, συνεχίζει να κάνει λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ήθελαν ενδεχομένως να επαναλειτουργήσει το νταμάρι …

Γιάννης Γαβρίλης - thesalaminians.com