Λουκέτο στους δήμους ώς 17 Ιουλίου κόντρα στις απολύσεις


Δημοτική υπάλληλος διαδηλώνει κατά της διαθεσιμότητας
Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου αποφάσισε η ΚΕΔΕ κατά την έκτακτη συνέλευσή της, την Παρασκευή. Στις 15 και 17 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ στις 16 Ιουλίου οι δήμοι θα κλείσουν στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα. Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ οι περισσότεροι δήμαρχοι έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του ΔΣ της Ένωσης. Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα της κρίσιμης συνέλευσης, όπου τελικά καταμετρήθηκαν 200 από τους 325 δημάρχους της χώρας, οι δήμαρχοι προτίθενται να θέσουν θέμα παραίτησης των ιδίων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων τους, εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ψηφίσματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Κι αυτό, διότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Ειδικά για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες αναφέρεται ότι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.
Επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας, αλλά από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις. Κλείνοντας τη συνέλευση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, έθεσε το παράδειγμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι μηχανικοί του οποίου αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιούνται, ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες δήμων που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.
Η ΚΕΔΕ ζητά να συγκληθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος για την κινητικότητα.
Ακόμη, θεωρεί αντισυνταγματικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές τις διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που έχουν ως προφανή στόχο την επιτροπεία των δήμων και ζητά την απόσυρσή τους.
Αντίθετη στο ψήφισμα ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατέθεσε δικό της ψήφισμα. Η εκπρόσωπός της στην ΚΕΔΕ, Ε. Παντελάκη, υποστήριξε ότι με την επιτροπή αξιολόγησης, ουσιαστικά, ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής του νόμου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, στο ψήφισμά της, καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «που με πρόσχημα τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με το πολυνομοσχέδιο». «Η θεωρία περί πλεονάζοντος προσωπικού περί δήθεν αξιοκρατικής αξιολόγησης και η περιβόητη ενδο-δημοτική κινητικότητα υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων και αποτελούν το άλλοθι για τις απολύσεις» προσθέτει.