Κοινωνικό εστιατόριο στη Σαλαμίνα;

gevma...

 
Σύμφωνα με τη  “γνώμης της Σαλαμίνας”  προχωρούν οι συζητήσεις για δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου στη Σαλαμίνα, όπου δημότες, ιδιαίτερα αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, θα μπορούν να προμηθεύονται πλήρες γεύμα σε μια ιδιαίτερα οικονομική τιμή (2.5-3€).
 
Η πρόταση για αυτό προέρχεται από ΜΚΟ των Αθηνών και ο δήμος Σαλαμίνας θα συμμετάσχει στην προσπάθεια μέσω της παραχώρησης χώρου. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή της ιδέας από γνωστό επιχειρηματία του νησιού (ο οποίος δεσμεύεται για παροχή τροφίμων) αλλά και της τοπικής ιχθυαγοράς.

Το σχέδιο προβλέπει την προσφορά σε ημερήσια βάση έξι διαφορετικών φαγητών, σε ειδική συσκευασία προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να τα πάρει σπίτι του. Το μενού εναλλάσσεται καθημερινά και περιλαμβάνει κυρίως λαδερά, όσπρια, κρέας και ζυμαρικά.  Με το συγκεκριμένο θεσμό ανακουφίζονται, κυρίως, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εργαζόμενες μητέρες, πολύτεκνοι, αλλά και άνθρωποι χωρίς οικογένεια.
Αυτή τη στιγμή, ο θεσμός του κοινωνικού εστιατορίου λειτουργεί άψογα σε Κόρινθο και Αχαρνές (Μενίδι), με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.
Στη Σαλαμίνα λειτουργεί, πέρα των εκκλησιαστικών σιτηρεσίων (ιδιαίτερα του πολύ επιτυχούς και ανθρώπινου του Αγ.Ανδρέα), και η συλλογική κουζίνα των Σεληνίων που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των απόρων συμπολιτών.
Μαζί με το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο που ήδη λειτουργούν, το Κοινωνικό Εστιατόριο (που ευχής έργον είναι να υλοποιηθεί γρήγορα) αποτελεί άλλη μία κατάκτηση του εθελοντισμού κοινωνικού χαρακτήρα που βλέπουμε επιτέλους να αναπτύσσεται σε επαγγελματικές ομάδες τον τελευταίο καιρό. Είναι δε τα παραπάνω,   δείγματα μιας κοινωνίας σε φάση αυτοοργάνωσης, καθώς ο δημόσιος φορέας καλείται μόνο σε παραχώρηση χώρου χωρίς να συμμετέχει στη διαχείριση ή οργάνωση (παρ’όλη την παρατηρούμενη επιχειρούμενη “πολιτική” εκμετάλλευση) – πράγμα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο …

πηγή: γνώμη της σαλαμίνας