«Σαλαμίνια 2013» Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας



Μια πολύ όμορφη βραδιά είχε την τύχη να παρακολουθήσει ο κόσμος της Σαλαμίνας χθες, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου που στεγάζεται στο πρώτο Καποδιστριακό κτίριο το οποίο στο παρελθόν λειτούργησε ως το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα «Σαλαμίνια 2013» άνοιξε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κος Γιάννης Τσαβαρής ο οποίος τόνισε τη σημασία του Ιστορικού Γεγονότος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και του θεσμού των ετήσιων εκδηλώσεων ενώ για άλλη μία φορά επισήμανε ότι η Σαλαμίνα με την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μπορεί και πρέπει να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Τον λόγο έπειτα πήρε η κα Άντα Κάτουλα θέτοντας το γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των γεγονότων δίνοντας άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες σχετικά με το νησί της Σαλαμίνας.


Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο αρχαιολόγος κος Παναγιώτης Παρθένης ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την ευθύνη του σύγχρονου Ελληνισμού απέναντι στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ενώ έκανε με την αναδρομή του υπογράμμισε την ουσία του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες.

Την εκδήλωση σφράγισε με την ερμηνεία της σε ρεσιτάλ Κλασικού Τραγουδιού η Σαλαμίνια σοπράνο κα Αθηνά Βασιλείου την οποία συνόδευσε μουσικά η κα Μαρία Νεοφυτίδου, πιανίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παράλληλα με την εκδήλωση, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει για ακόμα μία φορά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.


Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας

Γιάννης Τσαβαρής