ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Την επέτειο τίμησε με την παρουσία του ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος που πρόσφερε το ανέβασμα της όπερας του «Προμηθέας Δεσμώτης». Η εντυπωσιακή όπερα παρουσιάσθηκε στο «Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας» και ήταν η πρώτη παρουσίαση όπερας στην ιστορία του θεάτρου.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και ο κόσμος απόλαυσε ένα πάντρεμα αρχαίου δράματος με την αριστουργηματική μουσική του συνθέτη.
Ο θεσμός του Φεστιβάλ «Σαλαμίνια» πραγματοποιείτε κάθε χρόνο για να γιορταστεί η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.



Ο δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Γιάννης Τσαβαρής χαιρέτισε την παράσταση ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για την σημαντική τους προσφορά στα Σαλαμίνια και έδωσε αναμνηστικό δώρο από την Σαλαμίνα στον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο.
Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της όπερας κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος
μάγεψε για μια ακόμη φορά το κοινό με την επιβλητική του ερμηνεία στον ρόλο του Προμηθέα, έναν ρολό που έχει πλέον ταυτιστεί τόσο πολύ που είναι ο ρόλος. Όλοι ήθελαν να πλησιάσουν και να συγχαρούν τον Βασίλη Ασημακόπουλο να πάρουν μια κουβέντα του και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.
Ο κύριος Ασημακόπουλος φαίνονταν ευτυχισμένος μετά από την μαγευτική ερμηνεία που έκαμε σε έναν κορυφαίο ρόλο του Αρχαίου Δράματος, πρώτα ερμήνευσε τον Αισχύλο και μετά την λυρική μουσική του Παναγιώτη Καρούσου.
Η γνωστή Σαλαμίνια ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία ως Ωκεανίδα μαζί με τον γυναικείο χορό των Ωκεανίδων ερμηνευμένο από τις «Ιέρειες».
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, ήταν υπέροχη με θεατρική σκηνική παρουσία, αρίστη μουσικός, και με απόλυτο σεβασμό στην παρτιτούρα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Στην άρια της Ωκεανίδας ερμήνευσε εξαιρετικά τις μελωδικές κολορατούρες, και στην Ιώ έβγαλε το δράμα της ηρωίδας.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος εντυπωσίασε με την άρτια τεχνική του και την μουσική εμβέλεια της φωνής του.
Ως Βία και Αθηνά η Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο τραγούδησε με την δυναμικότητα και την αυστηρότητα που απαιτούσαν οι ρόλοι.  
Στους ρόλους του Ήφαιστου και του Δία ήταν τιμητικά ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος. Η εκπληκτική Δανάη Κιουπούρογλου ήταν στο φλάουτο, ο
Δημήτρης Σιδερής έπαιξε βελούδινα όμποε και αγγλικό κόρνο, και η συνεργάτης του συνθέτη Βιβή Κλεισούρα ήταν στο πιάνο.
Όλοι οι καλλιτέχνες το έργο και ο δημιουργός χειροκροτήθηκαν παρατεταμένα από το κατάμεστο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας.
Τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών, οι χορογραφίες και τα κοστούμια των «Ιερειών» ήταν της Βίκυς Βιρβίλης, και τα σκηνικά της Θεατρικής Σκηνής «Ο Ευριπίδης» του Δήμου Σαλαμίνας.