Η υποθαλάσσια ζεύξη του Περάματος με τη Σαλαμίνα παραμένει εδώ και κάποια χρόνια στα χαρτιά. Ομως, το υπουργείο Υποδομών εκφράζει την αισιοδοξία –και τη γενναιοδωρία– του για την πραγματοποίηση του έργου, αποφασίζοντας να διαθέσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων για το έργο. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, το υπουργείο εγκρίνει τη διενέργεια διαγωνισμού «για την ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένου νομικού συμβούλου για την υποβοήθηση του Δημοσίου κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μέχρι την έναρξη παραχώρησης» στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας. Καθώς και τους απαραίτητους πόρους, δηλαδή 430.000 ευρώ.
Η σύνδεση του Περάματος με τα Παλούκια Σαλαμίνας γίνεται σήμερα με φεριμπότ. Υπολογίζεται ότι τη διαδρομή κάνουν ετησίως περί τα 4 εκατ. Ι.Χ. και 11 εκατ. επιβάτες. Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1 χλμ. με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό μήκος έργου περί τα 3 χλμ.) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάματος μέχρι τoν κόμβο Παλουκίων, καθώς ενδεχομένως και των οδικών τμημάτων παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας, μήκους περίπου 14,5 χλμ. Το κόστος έχει υπολογιστεί κατ’ αρχάς σε 350 εκατ. και το έργο έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης. Το έργο παραμένει «στα συρτάρια» τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της κρίσης και, κυρίως, της κατάρρευσης των τεσσάρων από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης για την ανακατασκευή των οδικών αξόνων.
Πάντως, η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων για τις νέες παραχωρήσεις δεν είναι νέα υπόθεση – για παράδειγμα, το 2009 ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη έναντι αμοιβής 900.000 ευρώ η νομική υποβοήθηση των υπηρεσιών του υπουργείου για τον διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης (που έχει κριθεί άγονος από τον Οκτώβριο του 2011 και πρόκειται κάποια στιγμή να επαναπροκηρυχθεί «με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος»). Μάλιστα, με πρόσφατη απόφαση διατέθηκε συμπληρωματική πίστωση 138.000 ευρώ για την κάλυψη του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στις δικηγορικές αμοιβές, με αποτέλεσμα η συνολική αμοιβή να ξεπεράσει το 1 εκατ.
Του Γιωργου Λιαλιου - Καθημερινή