Όλα τα εν εξελίξει αρχαιολογικά έργα στην περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας.


 Η φωτό είναι από επίσκεψη σχολείου

Η ανάδειξη του ταφικού κυκλικού μνημείου στις Κολώνες της Σαλαμίνας είναι μεγάλης σημασίας έργο καθώς είναι ένα από τα μνημεία, τα οποία αποτυπώνουν τη μεγάλη ακμή του νησιού κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.
Το έργο, προϋπολογισμού 270.000 € υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ  και με αυτεπιστασία από την ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αφορά στα εξής:

Θα πραγματοποιηθούν αναστηλωτικές εργασίες που θα περιλαμβάνουν την επανατοποθέτηση στο μνημείο των προβλεπομένων από τη μελέτη λίθων, συγκολλήσεις και συμπληρώσεις λίθων σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και συγκολλήσεις των θραυσμένων τμημάτων των τριών σαρκοφάγων.


Θα ληφθεί μέριμνα για τη στατική επάρκεια του ταφικού μνημείου, καθώς και για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων από το μνημείο.
Στο εσωτερικό του μνημείου θα ανασυσταθεί η τυμβοειδής διαμόρφωσή του, και θα διαμορφωθεί το όρυγμα των σαρκοφάγων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αποψιλώσεις και καθαρισμοί του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
Τέλος, θα διαμορφωθεί το μονοπάτι πρόσβασης των επισκεπτών, θα αντικατασταθεί η παλαιά περίφραξη με νέα και θα τοποθετηθούν δύο πινακίδες πληροφόρησης επισκεπτών.


Οι αρχαιολόγοι – υπεύθυνες του έργου, είναι οι κυρίες Άντα Κάττουλα και Ανδρομάχη Καπετανοπούλου,  επιβλέπων αρχαιολόγος, ο κ. Γιάννης Χαιρετάκης ενώ στην ομάδα μετέχουν ο πολιτικός μηχανικός, ο κ.. Κώστας Ζάμπα,  αρχιτεκτόνισσα Φαίδρα Αποστολίκα οι τεχνίτες ανασκαφής  Βασίλης Τζιβάκος και Τάκης Σιγάλας και οι συντηρητές λίθου, Μιχάλης Μαραβέλιας και Ματιέ Φρανσουά.

Δύο ειναι λοιπον μεγάλα αρχαιολογικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπό την ευθύνη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων  στον Πειραιά και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Το ένα εκτελείται στη Σαλαμίνα και είναι η «Αναστήλωση και ανάδειξη του ταφικού μνημείου στις Κολόνες», προϋπολογισμού 270.000€ και το άλλο στα Κύθηρα και είναι η δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, αφού το υπάρχον, με πολύ σημαντικά εκθέματα, παραμένει κλειστό από το 2006 (!) λόγω ζημιών, που υπέστη σε μεγάλο σεισμό.

Για τα παραπάνω ενημέρωσε η έφορος κ. Στέλλα Χρυσουλάκη την βουλευτή Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά.

Ακόμα, όπως είπε η κ. Χρυσουλάκη πραγματοποιούνται: •    21 υποέργα, κυρίως ανασκαφικά, εξαιτίας των εργασιών για τη δημιουργία γραμμών μετρό και τραμ •    Έργα αποκατάστασης στην  Ηετιόνια Πύλη  και στις Αστικές Πύλες του Πειραιά με τη συγχρηματοδότηση  της περιφέρειας Αττικής
Ακόμα, ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δημιουργία θεματικού μουσείου για την ιστορία της πόλης  στο Καστράκι της Δραπετσώνας.

H ίδια ανέπτυξε στη βουλευτή το σχέδιο δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού τετραγώνου στην περιοχή  του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του υπάρχοντος ελληνιστικού θεάτρου και θα οδηγήσει στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Τέλος, επισήμανε ότι η υλοποίησή του συνόλου των έργων θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης, ενώ τόνισε τη θετική συνεισφορά που αυτά έχουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων επιστημόνων.
πηγή: esalamina.blogspot.gr