Ο δήμος Σαλαμίνας συμμετέχει στην Ώρα της Γης.

 Ο δήμος Σαλαμίνας συμμετέχει στην  Ώρα της Γης. Εσείς το ξέρατε; Εμείς μόλις το μάθαμε...από την Ελευθεροτυπία!

Να κατεβάσουν τον διακόπτη του ηλεκτρικού για μια ώρα από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου καλούνται οι κάτοικοι του πλανήτη στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον θεσμού της Ώρας της Γης, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Φέτος περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)».
Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία.
O δήμος Αθηναίων μετέχει στις εκδηλώσεις, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα  στο Δημαρχιακό
Μέγαρο (Αθηνάς 63), στη Γενική Γραμματεία του δήμου Αθηναίων ( Λιοσίων 22),
καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται η διεύθυνση Τεχνικών Έργων, του δήμου (Αθηνάς 16, πλατεία Καραμάνου).
Την ίδια ώρα θα συσκοτιστεί και ο Λυκαβηττός.
Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, «στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης, για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση».
Μεταξύ των δήμων που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και έχουν ενημερώσει τους δημότες τους για την ωριαία διακοπή του Σαββάτου είναι οι δήμοι: Χερσονήσου Κρήτης, Λάρνακας, Λευκωσίας, Καλαμπάκας, Θηβών, Φολεγάνδρου, Βριλησσίων, Δυτικής Αχαΐας, Μεταμόρφωσης, Ξάνθης, Λιβαδιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Λαμίας, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Παλαιού Φαλήρου, Σαλαμίνας, Γαλατσίου, Λίμνης Πλαστήρα, Πεντέλης, Σπάρτης, Σκύδρας, Νάουσας,  ενώ δεκάδες δήμοι προχωρούν σε εναλλακτικές πρωτοβουλίες, όπως δημιουργία λαχανόκηπων, θέσεων στάθμευσης οχημάτων, ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων κλπ.
«Παρών» για 6η συνεχή χρονιά δηλώνει στην «Ώρα της Γης 2014», το αεροδρόμιο της Αθήνας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του), από τις 8.30 έως τις 9.30 μμ.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2014, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.
Με αφορμή την Ώρα της Γης για το 2014, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία, όπως αναφέρει το WWF, έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW.
Όλα ξεκίνησαν με την ερώτηση «Πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση για τις κλιματικές αλλαγές» και η απάντηση ήταν «ζητήστε από τους πολίτες του Σίδνεϊ να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα».
Ετσι στις 31 Μαρτίου του 2007, στις 7.30 το βράδυ, 2,2 εκατ. κάτοικοι του μακρινού Σίδνεϊ και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έκλεισαν τα φώτα τους και έβγαλαν τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί κατά 10,2% η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αν διαρκούσε για ένα χρόνο θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση 48.616 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο. Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν αφενός να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

πηγή: Ελευθεροτυπία