Τι δείχνουν τα νούμερα - ένα πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής

Αν κοιτάξει κανείς προσεχτικά την παραπάνω καρτέλα μπορεί εύκολα να βρει τα αίτια της ήττας του πρώην Δημάρχου ή καλύτερα της πολύ μεγάλης νίκης της νυν Δημάρχου.
Στοιχείο πρώτο, ο αριθμός όσων ψήφισαν στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή είναι ο ίδιος. Συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή ψήφισαν 22,805 άτομα και τη δεύτερη Κυριακή ψήφισαν 20,906.
Στοιχείο δεύτερο, ο αριθμός των λευκών την δεύτερη Κυριακή αυξήθηκε. Συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή ο αριθμός των λευκών ήταν 193 ενώ την δεύτερη τα λευκά ήταν 626 δηλ. 433 περισσότερα λευκά. Σε αυτό σίγουρα συνετέλεσε και η απέχθεια που ένιωσαν πολλοί συμπολίτες μας από το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα όπως αυτός εξελίχθηκε.
Στοιχείο τρίτο, ο Τσαβαρής την δεύτερη Κυριακή πήρε μόλις 53 ψήφους περισσότερους  από ότι την πρώτη Κυριακή δηλ. 9,432 την  πρώτη και 9,485 τη δεύτερη Κυριακή. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί που προκύπτουν από τους ψήφους ανά εκλογική περιφέρεια.
Συγκεκριμένα στην εκλογική περιφέρεια των Αμπελακίων ο πρώην Δήμαρχος πήρε 85 ψήφους περισσότερους από την πρώτη Κυριακή ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι στην εκλογική περιφέρεια Σαλαμίνας πήρε 32 ψήφους λιγότερους.
Αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση και αν θεωρήσουμε ότι δεν υπήρχαν μετακινήσεις από την Ρούλα προς τον Τσαβαρή και αντίστροφα, όλοι οι ψήφοι των Σοφρά, Καρούση και Βλάχου πήγαν στην Ρούλα. Έτσι αυτό που την προηγούμενη Κυριακή φαινόταν αδύνατο δηλ. να καλύψει η Ρούλα την διαφορά των 1,575 ψήφων του πρώτου γύρου έγινε δυνατό και μάλιστα υπερκάλυψε αυτή τη διαφορά παίρνοντας 1,936 ψήφους περισσότερους.
Δύο σημεία θεωρώ προσωπικά ότι αποτέλεσαν τις αιτίες αυτής της σημαντικής ανατροπής. Το πρώτο στοιχείο έγινε φανερό μόλις το εκλογικό σώμα είδε τους Δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Τσαβαρή. Ίδια "φθαρμένα" πρόσωπα σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν πιάσει "ταβάνι" ενώ όπως φάνηκε οι νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι που έμειναν πίσω στην κούρσα της εκλογής παρέδωσαν τα όπλα την εβδομάδα που πέρασε.
Το δεύτερο σημείο ήταν η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο της Ρούλας όλων των αντιπάλων του Τσαβαρή. Το ενωτικό πρόσωπο της Ρούλας σε αντίθεση με την οξεία αντιπαράθεση που επέλεξε ο Τσαβαρής έκριναν το αποτέλεσμα.
Ας ελπίσουμε οι "πληγές" που άνοιξαν όλο αυτό το διάστημα των εκλογών να μείνουν πίσω και όσοι εξελέγησαν να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των πολιτών και του νησιού. Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι παρόλα τα  λάθη και τις παραλείψεις έβαλαν ένα λιθαράκι για το καλό αυτού του τόπου ας  διατηρήσουμε αυτά τα καλά και ας εργαστούνε όλοι μαζί για να δημιουργήσουν νέα
Καλή επιτυχία στην νέα Δήμαρχο και σε όλους όσους αποτελέσουν τα νέα συμβούλια.