Τις πταίει;

Αυτή την φορά το ρυπαντικό επεισόδιο στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Ιουνίου, σκόρπισε ανησυχία, όχι μόνο στους κατοίκους του Θριάσιου, αλλά και των γειτονικών περιοχών. Προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ρυπογόνων περιστατικών στα δύο διυλιστήρια του Θριάσιου. Δεν αποτελεί το δυσμενέστερο επεισόδιο και δυστυχώς δε θα είναι και το τελευταίο. Αποτελεί πλέον εξαιρετικό γεγονός να περάσει μήνας χωρίς συμβάν στα δύο διυλιστήρια του Ομίλου στο Θριάσιο!
Οι μαύροι καπνοί λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν θεατοί από παντού, από το Χαϊδάρι, από το Σχιστό, από την Αττική Οδό, από όλο το Θριάσιο, ενώ τα Νεόκτιστα, η Παραλία και περιοχές του Χαιδαρίου πέρασαν δύσκολες στιγμές.

Όπως μετέδωσε έγκαιρα, έγκυρα και αληθινά το διαδικτυακό μέσο xaidarisimera.blogspot.gr «Ανησυχητικές φλόγες ύψους πολλών μέτρων και πυκνός μαύρος καπνός βγαίνουν από δύο πύργους του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.
Μια πρώτη, ανεπίσημη, εξήγηση, που δε διασταυρώνεται, είναι ότι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στη μονάδα και τα καύσιμα διοχετεύθηκαν για την καύση τους στους πύργους, ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Γύρω από το Διυλιστήριο ο θόρυβος από την εκτόνωση των αερίων καύσης στις καμινάδες είναι έντονος, το ίδιο και η βαριά μυρωδιά. Οι καπνοί κινούνται προς το Λεκανοπέδιο, λόγω του ελαφρού βόρειου ρεύματος που επικρατεί αυτή την ώρα.
Γύρω από την μονάδα βρίσκονται άνδρες της ασφάλειας της εταιρείας, που απαγορεύουν την φωτογράφιση. Αναμφίβολα πρόκειται για γεγονός εκτεταμένης ρύπανσης. Αναμένουμε ανακοίνωση από την διοίκηση της εταιρείας».
Το απόγευμα η ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ έριχνε τεχνηέντως την ευθύνη στην …ΔΕΗ δε ζητούσε συγνώμη από τους κατοίκους, αλλά την «κατανόησή» τους για την ανησυχία και την όχληση που προκλήθηκε προφανώς από την …ΔΕΗ! Ιδού ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου σήμερα 12 Ιουνίου 2014 και περί ώρα 13:45, έλαβε χώρα ολική διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα της διακοπής και μέχρι την υποκατάσταση της παροχής από τους υποσταθμούς του διυλιστηρίου, διακόπηκε ολοκληρωτικά και με απόλυτη ασφάλεια η λειτουργία του διυλιστηρίου. Λόγω του έκτακτου γεγονότος, σημειώθηκε ολιγόλεπτη καύση υδρογονανθράκων στους πυρσούς του διυλιστηρίου, όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό του, για το ασφαλές σταμάτημα της λειτουργίας.Ήδη, έχει ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας του διυλιστηρίου. Η εταιρεία ζητά την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής για την όχληση και την ανησυχία που προκλήθηκε».
Η ανακοίνωση εκδόθηκε για δημόσια κατανάλωση και βρίθει ανακριβειών ενώ αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.
1) Δεν υπήρξε ολική διακοπή ρεύματος αλλά πτώση τάσεως.
2) Δεν υπήρξε ολιγόλεπτη καύση υδρογονανθράκων στους πυρσούς του διυλιστηρίου αλλά η διάρκεια υπερέβη την ώρα. Ολόκληρο σχεδόν το επεισόδιο έχει βιντεοσκοπηθεί από την ECOELEUSIS.
3) Ποιος άραγε προβληματικός παράγοντας επιμήκυνε χρονικά τη διαδικασία ασφαλούς διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου;
4) Γιατί υπήρξε χρονική καθυστέρηση να αναλάβουν τα φορτία οι γεννήτριες του διυλιστηρίου;
Τέσσερις ημέρες μετά, το διυλιστήριο συνεχίζει να …«καπνίζει», καμία ανακοίνωση από κρατική υπηρεσία δεν έχει εκδοθεί, καμία δήλωση του Δημάρχου Ασπροπύργου ή της Αντιπεριφερειάρχου δεν έχει γίνει αντιληπτή, καθιερωμένη σιωπή από τους Δημάρχους Ελευσίνας και Μάνδρας, που μάλλον θεωρούν ότι η ρύπανση στο Θριάσιο έχει σύνορα…
Δε ζητούμε απαντήσεις από την εταιρεία αλλά από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να δώσουν στην δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία για το συμβάν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα ή πρόστιμα. Κανείς δεν πταίει;