Γλίτωσαν οι Σαλαμινομάχοι

Έκταση 19.000 τ.μ. καταλαμβάνει ο Τύμβος
Διασώζεται ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, συνεχίζεται όμως η διαδικασία εκποίησης όλων των υπόλοιπων περιοχών του Δημοσίου που περιλαμβάνουν ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, διατηρητέα κτήρια, ιστορικά μνημεία.
Μετά το δημοσίευμα της «Ε» της 17ης Ιουνίου «Πωλητήριο στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων» το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ρητά πως η χερσαία λιμενική ζώνη εκτάσεων 19.000 τ.μ. εξαιρείται από την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Το θέμα ειδικά με τον Τύμβο είχε δημιουργηθεί έπειτα από δηλώσεις του δημάρχου Σαλαμίνας Γ. Τσαβαρή, ο οποίος κατήγγειλε πως ο δήμος ζητούσε φορτικά εδώ και δύο χρόνια να του παραχωρηθεί ο χώρος για να διασωθεί και ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης είχε αποδεχθεί την πρόταση.
Το Ταμείο από την πλευρά του, απαντώντας στη σχετική ερώτηση (8096/8.5.2014) του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Παναγιώταρου, βεβαίωνε (στις 21.5.2014) πως «ουδέποτε έχει αρνηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον δήμαρχο Σαλαμίνας».
Σχετικά με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΤΑΙΠΕΔ (στις 21/5, α.π 15.068) και όπως είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τον ΟΛΠ σύμφωνα με το άρθρο 2.4.ι.δ του Ν. 3654/2008-Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ (ΦΕΚ Α 57/2008), θέμα εκποίησης δεν υφίσταται.
Συνεπώς ζήτημα παραχώρησης του χώρου στην CoSco δεν υφίσταται (σ.σ. το 2021 θα εορταστούν τα 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας). Ωστόσο για την περιοχή να σημειωθεί πως είναι διεκδικήσιμη από την εταιρεία Arcadia (συμφερόντων Αχιλλέα και Νίκης Καραμανλή ως πατρική κληρονομιά), ενώ πέραν της εμπλοκής ή όχι του Ταμείου ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει πλήρως αναξιοποίητος. Επιπλέον επανειλημμένα έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες αμμοβολές.
Να σημειωθεί πως τελευταία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις προσφυγές οκτώ δημοσίων φορέων (Α.Ε.) που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.
Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των σωματείων και εργαζομένων πολιτών σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό - Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (σύλλογοι κ.λπ.) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.
Ομως, εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν υποστηρίζοντας ότι τα σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεώς τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας.
Ως προς το δεύτερο αυτό νομικό σκέλος υπήρξε και πάλι μειοψηφία δέκα μελών του ΣτΕ που εξέφρασε αντίθετη άποψη.
Η Εγνατία
Διευκρινίζεται ότι από την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» μεταβιβάστηκαν σε ιδιώτες δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Εγνατία Οδός.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η Εγνατία Οδός, ένα τεράστιο έργο συνολικού κόστους 10 δισ. ευρώ που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους και δημόσιο χρήμα, παραδίδεται στους ιδιώτες.