Σταθερές εργασιακές σχέσεις ζητούν δέκα δήμοι των οποίων οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δέκα δήμαρχοι της Αττικής που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε πρωτοβουλία προάσπισης των εργασιακών σχέσεων στους δήμους. Σε κείμενο αρχών που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ζητούν επιστροφή στη σταθερή και πλήρη σχέση εργασίας στους δήμους και ευρύτερα στο Δημόσιο, αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, εφαρμογή του θεσμικού μέτρου 1/5 (μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις), απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Στο κείμενο - που προτίθενται να προωθήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια καταρχήν των δήμων της Αττικής και στη συνέχεια της υπόλοιπης χώρας, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), αλλά και στα συλλογικά όργανα των δήμων - ζητούν επίσης άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών, ακύρωση των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων στην εφαρμογή του Π.Δ. 164 και ακύρωση των διώξεων στους αιρετούς που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.
Οι δήμαρχοι Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος, Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Α. Βασιλόπουλος, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη, Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος και Περάματος Γ. Λαγουδάκης επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν στη λειτουργία των δήμων οι εργαζόμενοι με 5μηνες συμβάσεις -καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και δεν τους δίνεται χρόνος να την αποκτήσουν. Επέκριναν έντονα την πρακτική του ΟΑΕΔ ως θεσμικού οργάνου να προχωρά σε ολιγόμηνη απασχόληση με αμοιβή μικρότερη του βασικού μισθού, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Καταλόγισαν πολιτική στόχευση εύνοιας των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την αδιάλειπτη υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών. Τόνισαν ότι όλα τα προηγούμενα έρχονται σε σαφή αντίθεση με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα και τους Νόμους τους κράτους.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης στην ΚΕΔΕ, Δ. Μπίρμπας, σημείωσε ότι «με τα ισοπεδωτικά 5μηνα του ΟΑΕΔ δεν τηρούνται καν, όσα προασπίζεται ο ΟΑΕΔ ως φορέας». Μιλώντας ειδικά για τη χρήση του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας, είπε ότι «δουλειά της δεν είναι να υποκαθιστά δημόσιες δομές. Εδώ δεν εφαρμόζεται Κοινωνική Οικονομία, αλλά Οικονομία διάλυσης των Κοινωνικών Δομών». Και συμπλήρωσε: «Ήδη υπάρχει πρόβλημα πληρωμής των προγραμματικών συμβάσεων με τις ΚΟΙΝΣΕΠ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδιαφέρον υπήρξε μόνο για τη διάλυση των υπηρεσιών».
Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος απέδωσε «τεράστια ευθύνη στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αποδέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια τις ελαστικές μορφές εργασίας, που είχαν ως στόχο να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να στερήσουν από τους δήμους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν επικερδείς υπηρεσίες των δήμων στους ιδιώτες».
Ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος, όπου και φιλοξενήθηκε η συνέντευξη Τύπου, αποκάλεσε την πολιτική του υπουργείου Εργασίας «ολισθηρό δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ» την ίδια στιγμή που «οι δήμοι δεν μπορούν να πάρουν έναν υπάλληλο και τα σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό» λόγω των πρακτικών της ΕΥΔΑΠ. Επισήμανε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου ο δήμος Καισαριανής είχε ζητήσει επισήμως από το υπουργείο Εσωτερικών 85 εργαζομένους συγκεκριμένων ειδικοτήτων και το υπουργείο μέσω του υφυπουργού Γ. Ντόλιου απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν προσλήψεις.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, των ΜΚΟ και του συστήματος των ολιγόμηνων συμβάσεων, σημείωσε ότι «πέρα από την ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά μεταφέρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους. Περνούν στους εργαζόμενους τη λογική της εσωτερικής αντιπαράθεσης και μεταλλάσσουν τη συνείδηση των εργαζομένων. Εκπαιδεύουν τους πολύ φτωχούς να επιτίθενται στους λιγότερο φτωχούς για να κάνουν την ίδια δουλειά».
Και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζούμε δεν είναι αυτοδιοίκηση. Είναι άθλια ετεροδιοίκηση. Πρέπει να υπάρξει κεντρική, πολιτική αλλαγή. Είναι απαραίτητος ο δρόμος της αντίστασης και της ανατροπής».
Παρών ήταν και ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης που αναφέρθηκε στις πειθαρχικές διώξεις και τους οικονομικούς καταλογισμούς που αντιμετωπίζει η πρώην διοίκηση του δήμου διότι παρενέβη τις νέες ρυθμίσεις και κράτησε εποχικούς εργαζόμενους, που χρειαζόταν, περισσότερους μήνες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης του προβλήματος και ενημέρωσης του κόσμου και τόνισε ότι το κείμενο πρέπει να σταλεί άμεσα στα δημοτικά συμβούλια και τα συλλογικά όργανα προκειμένου να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντίδρασης των δημάρχων, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των 5 δημάρχων που έχουν παραπεμφθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις.
Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Ηρ. Γκότσης σημείωσε ότι οι δήμοι υποχρεώνονται να ακολουθήσουν την πολιτική της ολιγόμηνης απασχόλησης των 5μηνων, διότι δεν έχουν άλλη λύση. Και πρόσθεσε: «Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης. Ακόμη σοβαρότερο και από το οικονομικό. Το αντιμετωπίζουν και οι δήμοι που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα».
«Η μείωση του προσωπικού και η πίεση που υφιστάμεθα εξαιτίας της είναι τεράστια» σημείωσε η δήμαρχος Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή χάσαμε τον Τεχνικό Διευθυντή εν ώρα υπηρεσίας εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που υφιστάμεθα. Οι υποδομές μας λειτουργούν στα ακρότατα όρια».
Πηγη:www.efsyn.gr