ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ……ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ.


του ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Ο  χρόνος κυλάει γρήγορα και οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ευρίσκονται, για άλλη μία φορά, προ των πυλών. Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων εξαπλώνεται σιγά-σιγά και οι στολισμοί των καταστημάτων, των σπιτιών, των δρόμων και των πλατειών, γίνονται όλο και περισσότεροι. Όμως, παρά τους στολισμούς, τα φώτα και τα δώρα, τα φετινά Χριστούγεννα, είναι φανερό ότι  δεν θα διαθέτουν τη λάμψη του παρελθόντος.

Τα φετινά Χριστούγεννα, συμπίπτουν με μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας και δεν θα περιβάλλονται από τη χαρά και το φως, αλλά από τη θλίψη και το …γκρίζο.
Οι Χριστουγεννιάτικοι εορταστικοί φωτισμοί, δεν θα μπορέσουν να επικαλύψουν τη μιζέρια της  οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε.
Οι Χριστουγεννιάτικοι εορταστικοί στολισμοί, δεν θα μπορέσουν να αμβλύνουν την αρνητική  ψυχολογία μίας κοινωνίας που δοκιμάζεται.
Οι Χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις  δεν θα μπορέσουν ν’ απαλείψουν την ανησυχία και την ανασφάλεια για το μέλλον  που μας διακατέχει.
Η γνωστή εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, δεν θα είναι, για όλους μας, και τόσο εορταστική.
Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αυτή να είναι εορταστική, όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και ακόμα περισσότεροι να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας;
Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αυτή να είναι εορταστική, όταν η αβεβαιότητα, η ανασφά-
λεια, η βία, η παρανομία και η εγκληματικότητα, έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό;
Βέβαια, πάντα υπήρχαν φτωχοί και πένητες, αλλά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ.
Δεν το επιβεβαιώνουν μόνο οι επίσημες στατιστικές, αλλά το αποδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο οι άνθρωποι που σιτίζονται από τους Δήμους, την Εκκλησία,τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, τις Μ.Κ.Ο, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες. οι άνθρωποι που σιτίζονται με τα περισσεύματα των λαϊκών αγορών, των αρτοποιΐων, των εστιατορίων, οι άνθρωποι που ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων.
Τα φετινά Χριστούγεννα, αν και δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα θα είναι ίδια, είναι τοποθετημένα σε γκρίζο φόντο.
Όμως, είναι δυνατό και υπάρχει τρόπος  να κάνουμε το γκρίζο αυτό φόντο  περισσότερο φωτεινό, περισσότερο ελπιδοφόρο.
 Βραχυπρόθεσμα και όσο διαρκεί αυτή η λαίλαπα, ο μόνος τρόπος που μπορεί αυτό να επιτευχθεί δεν είναι άλλος  παρά μόνο η Αλληλεγγύη και η Ανθρωπιά μας.
Αλληλεγγύη, που το βαθύτερο νόημά της είναι: να περνάς κι εσύ δύσκολα λόγω της κρίσης, αλλά να βοηθάς κι αυτούς που περνάνε ακόμα πιο δύσκολα από εσένα.
 Βοήθεια και Αλληλεγγύη, που όμως πολλοί, ηθελημένα ή άθελά τους, την αποσυνδέουν από τους λόγους και τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση.
Λόγοι και αιτίες που σχετίζονται με το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, που είναι δυνατόν, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο να διαθέτουν το εισόδημα 3,5 δις ανθρώπων από το σύνολο των 7,2 δις, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
Η  ανατροπή αυτής της τάξης πραγμάτων είναι βέβαιο ότι θα έλυνε, εάν όχι όλα, τουλά-χιστον τα περισσότερα προβλήματα  που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας.
Οι εορτές των φετινών Χριστουγέννων αποδεικνύουν, περισσότερο παρά ποτέ, την ανάγκη  για έναν πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο.
Και όλοι μας καλούμαστε να επιδείξουμε την Αλληλεγγύη μας και τ’ Ανθρώπινα συναι-σθήματά μας  προς  τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο σήμερα , αλλά πάντοτε και παντού.
Καλά Χριστούγεννα σ’ όλους σας,
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ