Πορείες σε πόλεις της Ευρώπης για την Ελλάδα - «Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει.. Αντιστεκόμαστε

«Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... Αντιστεκόμαστε» είναι το σύνθημα- κάλεσμα για τη σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι, υπέρ της Ελλάδας.
«Ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα είναι αγώνας όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφορικά με τις συγκεντρώσεις χιλιάδων πολιτών σε ευρωπαϊκές πόλεις, υπέρ της Ελλάδας, το Σάββατο.

«Οι σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα: η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό δρόμο, στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής. Έναν δρόμο σαν αυτόν για τον οποίο παλεύει η Ελληνική κυβέρνηση. 

Γι’ αυτό άλλωστε οι διαδηλωτές σήμερα εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας. Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συγκεντρώσεις

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα, που διοργανώνει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) σε συνεργασία με συνδικάτα και οργανώσεις, με τα συνθήματα «Να κάνουμε την Ευρώπη διαφορετική» και «Καλωσορίσατε πρόσφυγες» στο Βερολίνο.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από το ανατολικό Βερολίνο για να καταλήξουν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Η Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, το Σάββατο, αφιερώθηκε φέτος και στην Ελλάδα, ενώ από το Σάββατο επίσης άρχισε η «Εβδομάδα Αλληλεγγύης», στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία. 

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρέθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχε στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες. 

 Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, με μήνυμά του στο «Twitter», δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα προς τους πρόσφυγες».

«Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... Αντιστεκόμαστε» είναι το σύνθημα-κάλεσμα για τη διαδήλωση το Σάββατο στο Παρίσι, υπέρ της Ελλάδας.

Το κάλεσμα, που δόθηκε μέσω Ίντερνετ, συνυπέγραψαν πολλές εναλλακτικές οργανώσεις, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετέχει και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» που έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές.

Το ραντεβού δόθηκε στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στο βόρειο Παρίσι κοντά στον σταθμό του μετρό «Στάλινγκραντ» με πορεία προς το κέντρο και κατάληξη στην πλατεία Δημοκρατίας όπου προγραμματίστηκαν συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Στο κείμενο του καλέσματος σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις, επιχειρούν να λυγίσουν την Ελλάδα, να πνίξουν τις φωνές που προτείνουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Από τις 20 έως τις 27 Ιουνίου, θα είναι μια μεγάλη εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητοποίησης. Όλοι μαζί σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις θα απαντήσουμε στις ελληνικές κινητοποιήσεις 'Ενωμένοι κατά της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας'.

» Ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση, αποφάσισε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

»Η αλληλεγγύη και η μαζική λαϊκή υποστήριξη θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στη μετωπική μας σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ.

» Ας παλέψουμε για μια Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, κατά μιας Ευρώπης του κέρδους, μια Ευρώπη φρούριο. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουν γύρω τους ισχυρές εθνικές συμμαχίες για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγώνα κατά της λιτότητας».

Ανάλογες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα, Σάββατο, σε Λονδίνο και Βερολίνο ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης υπέρ της χώρας μας θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε Βρυξέλλες (21/6), Άμστερνταμ (21/6), Λονδίνο (23/6) και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή εβδομάδα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό καλεί τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλληλεγγύη και η ισχυρή λαϊκή υποστήριξη θα δώσει την καλύτερη απάντηση στην σύγκρουση μεταξύ της δικής μας πλευράς και της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ελίτ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζει ότι «μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως η ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην λιτότητα είναι συνθήκη νίκης. Κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που στηρίζουν τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράφουν και συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης».

«Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, ενάντια στην Ευρώπη του κέρδους, την Ευρώπη-Φρούριο. Καλούμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην εβδομάδα αλληλεγγύης και να οικοδομήσουν ισχυρούς συνασπισμούς σε όλη την Ευρώπη, που να υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό αγώνα ενάντια στη λιτότητα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.