Ο Πειραιάς δηλώνει έτοιμος. Η Σαλαμίνα;

Τέλη Νοεμβρίου είναι η  καταλυτική ημερομηνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ο Πειραιάς δηλώνει έτοιμος σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του Δημάρχου του: "Διεκδικούμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, για να αναδείξουμε τον Πειραιά, τα μνημεία μας, την ιστορία μας, τη μουσική μας, τα κτίρια μας, να διορθώσουμε προβλήματα που υπάρχουν".

«Θα πηγαίνουμε βήμα βήμα. Σε μια χώρα με τόσο μεγάλα προβλήματα δεν μπορείς να προγραμματίσεις με ακρίβεια την επόμενη εξαετία», επεσήμανε ο κ. Μώραλης για να σημειώσει ότι τέλη Νοεμβρίου είναι η προθεσμία για να κατατεθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας και η δεύτερη προθεσμία είναι ο Ιούλιος του 2016, αν προκριθεί η πόλη.


«Δεν υποτιμώ καμιά άλλη πόλη, θεωρώ όμως ότι ο Πειραιάς έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που αν το κυνηγήσουμε σοβαρά και οργανωμένα θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να γίνουμε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον Πειραιά», ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι θα γίνει διάλογος με το Δήμο Σαλαμίνας και με τους όμορους Δήμους. Η διεκδίκηση στηρίζεται στην ιστορική επέτειος από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας του ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ο Δήμος Σαλαμίνας είχε εκδηλώσει και αυτός ενδιαφέρον για την διεκδίκηση αυτή καθώς και αρκετές άλλες πόλεις χωρίς να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα συνεχίσει μόνος του ή θα συστρατευθεί με τον Πειραιά. Σε δεινή οικονομική κατάσταση - χωρίς καν προϋπολογισμό -φαίνεται ότι τελικά θα περιοριστούμε απλά στον ρόλο του όμορου δήμου και η ιστορία που γράφτηκε σε αυτά εδώ τα μέρη θα είναι για τον τόπο μας άλλη μια χαμένη ευκαιρία μαζί με τόσες άλλες (τουριστική ανάπτυξη, ολυμπιακά έργα κ.α.). Και όμως σε επτά χρόνια δηλ. το 2021 η κατάσταση μπορεί να είναι τελείως διαφορετική και οι άνθρωποι που χωρίς όραμα βλέπουν απλά την διαχειριστική πλευρά να έχουν πάει σπίτι τους θα είναι όμως πολύ αργά και τα ...5000 χρόνια μάλλον πολύ μακρινά