Την ολοκλήρωση του «Μητρώου Πολιτών» μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «τα ΚΕΠ θα έχουν έναν ρόλο μέχρι που να πάψει να είναι τόσο αναγκαίος.
Η τεχνολογία εξελίσσεται και την παρακολουθείς. Και οι υπηρεσίες που έχεις δημιουργήσει κατά καιρούς για να λύσεις τρέχοντα προβλήματα, ενδεχομένως ξεπερνιούνται. Όταν όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι σου να δίνεις αυτές τις εντολές”
Η τεχνολογία εξελίσσεται και την παρακολουθείς. Και οι υπηρεσίες που έχεις δημιουργήσει κατά καιρούς για να λύσεις τρέχοντα προβλήματα, ενδεχομένως ξεπερνιούνται. Όταν όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι σου να δίνεις αυτές τις εντολές”
«Η προσπάθεια που κάνουμε όλο αυτό τον καιρό που είμαι στο υπουργείο, είναι να εκκαθαρίσουμε το Μητρώο, το Ληξιαρχείο, το Εθνικό Δημοτολόγιο και τον Οκτώβριο –γιατί εγώ θέλω να είμαι σαφής, με συγκεκριμένες ημερομηνίες – θα έχουμε ολοκληρώσει το λεγόμενο “Μητρώο Πολιτών”.
Με βάση αυτό το Μητρώο θα διαλειτουργήσουν όλες οι βάσεις δεδομένων, μικρές και μεγάλες, πχ το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ κλπ. Μιλάμε για 11 εκατ. πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που κυκλοφορούν έγχαρτα. Για παράδειγμα, φέτος ο γονιός δεν θα πάει στο Δημοτολόγιο να πάρει το πιστοποιητικό και μετά να πάει στο σχολείο να υποβάλει αίτηση για να γράψει το παιδί του στο σχολείο. Φέτος, θα πάει στο σχολείο και εκεί θα βρουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του παιδιού», αυτό υπογράμμισε ο υπουργός δίνοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι «από το 2000 έχουν ξοδευτεί από ευρωπαϊκά προγράμματα 7 δισεκατ. Ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και όσες φορές το έχω πει, δεν βρέθηκε κάποιος να αντιλέξει. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν σχεδόν μηδαμινό. Αν η χώρα, αν είχε οργανωθεί μηχανογραφικά, ίσως θα είχε προλάβει και οι πολιτικοί θα είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες περί διαφθοράς. Γιατί δεν σημαίνει ότι πάντα οι πολιτικοί ήταν μέσα στην λογική της διαφθοράς. Από κάτω το σύστημα δούλευε με την δική του λογική. Έχουμε λοιπόν μια χώρα η οποία είναι αμηχανογράφητη ουσιαστικά».
Θα δίνει εντολές ο πολίτης και οίκοθεν να γίνεται η διαδικασία αυτή – Θα αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία
Οπως σημείωσε ο υπουργός «τα ΚΕΠ θα έχουν έναν ρόλο μέχρι που να πάψει να είναι τόσο αναγκαίος. Η τεχνολογία εξελίσσεται και την παρακολουθείς. Και οι υπηρεσίες που έχεις δημιουργήσει κατά καιρούς για να λύσεις τρέχοντα προβλήματα, ενδεχομένως ξεπερνιούνται. Όταν όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι σου να δίνεις αυτές τις εντολές.
Εκείνο που πραγματικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί είναι το γιατί η χώρα, εφόσον ξόδεψε τόσα πολλά λεφτά, δεν μπόρεσε να λύσει αυτά τα ζητήματα. Θα είχε προλάβει πάρα πολλές σπατάλες, π.χ. στο φάρμακο, σε πολλούς τομείς.
Τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που πρέπει. Ας πούμε η κωδικοποίηση της νομοθεσίας ήθελε μεγάλη φιλοσοφία; Δεν ξέρουμε όλοι ότι η πολυνομία μαζί με την γραφειοκρατία είναι δύο σιαμαίες αδελφές που στραγγαλίζουν κάθε δημιουργική προσπάθεια;».
Για τον Καλλικράτη – Το χωροταξικό δεν είναι το πρωτεύον
«Το χωροταξικό δεν είναι το πρωτεύον. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα ήταν λάθος να ανοίξουμε το χωροταξικό γιατί ξέρετε στην Ελλάδα ενδημεί ακόμη η λογική του τοπικισμού σε υψηλό βαθμό», σημειώσε ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στον Καλλικράτη και πρόσθεσε:
«Χρειαζόμαστε ένα πολυεπίπεδο κράτος με επιτελικό ρόλο με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες αλλά και πόρους. Και βέβαια και εδώ θα δοκιμαστεί και η δική μας κυβέρνηση. Γιατί προσπάθειες καλές και φιλόδοξες, έγιναν και άλλες φορές και με τον Καλλικράτη και με τον Καποδίστρια.
Αλλά μόλις έρχονταν η ώρα να μεταφερθούν και πόροι, πάντοτε η κεντρική εξουσία έπασχε από έναν πολιτικό αυτισμό, δεν ήθελε να χάσει μέρος της διαχειριστικής της δυνατότητας. Εδώ θα κριθεί και η σημερινή κυβέρνηση, αν αντέξει αυτόν τον πειρασμό».
Θα σπάσουμε τις εκλογικές περιφέρειες – Θα διατηρήσουμε το πλαφόν του 3%
«Ο εκλογικός νόμος έχει 6 σημεία που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε πολιτικά σκεπτόμενο να αρνηθεί την αναγκαιότητά των αλλαγών τους μετά από όσα έχουν συμβεί στον δημόσιο βίο», σημείωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά τις περιφέρειες, υπογράμμισε: «Ποιο κόμμα εύκολα να πάρει πάνω του την ευθύνη να αρνηθεί το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών; Δεν είναι καθόλου απλό. Ξέρει η κοινωνία και ξέρουν και οι βουλευτές των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων τι τραβούσαμε από τους «βαρόνους» των συγκεκριμένων χώρων. Διότι ότι όταν έλεγε ένας βουλευτής στον πρωθυπουργό «εγώ έχω 150.000 σταυρούς ήταν εντελώς διαφορετικό από το να του πει ένας βουλευτής π.χ. Αρτας ότι έχει 5.000 σταυρούς. Δηλαδή, με ό,τι ισχύει σήμερα, αποδυναμώνεται η ισοδυναμία της ψήφου. Άρα ένα ισχυρότατο επιχείρημα είναι η δυνατότητα να σπάσουμε τις μεγάλες περιφέρειες και να αποκαταστήσουμε μια δημοκρατική λειτουργία, την έννοια δηλαδή της ισοδυναμίας της ψήφου».
Ο Π. Κουρουμπλής πρότεινε επίσης την υιοθέτηση της ανατρεπόμενης λίστας, για τους υποψηφίους βουλευτές. «Εχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει κανείς το ψηφοδέλτιο είτε μέσω λίστας είτε μέσω σταυρού. Ο πρώτος θα μπορεί να είναι με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό. Και μάλιστα δίνεις την δυνατότητα στην κοινωνία να ανατρέψει ακόμη και την λίστα, αν πιάσει ένας από τους σταυροδοτούμενους ένα ποσοστό και πάνω.
Για την ψήφο στα 17χρόνια και στους ομογενείς, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα «στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «το 3% του πλαφόν το αφήνουμε προς το παρόν». Οσο για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών παραδέχτηκε ότι
«δεν είναι εύκολο θέμα» και ότι «πρέπει να συζητηθεί επαρκώς»
«δεν είναι εύκολο θέμα» και ότι «πρέπει να συζητηθεί επαρκώς»
Απαντώντας σε ερώτηση για την απλή αναλογική, ανέφερε:«Γιατί καταργείται η απλή αναλογική; Αφού λέμε ότι μπορούμε να πάμε σε απλή αναλογική σε πρώτη και δεύτερη κατανομή κανονικότατα και να υπάρχει ένα υπόλοιπο στην τρίτη κατανομή.
Αν η κοινωνία δώσει σε ένα κόμμα ή σε ένα συνασπισμό κομμάτων – γιατί και εδώ κάνουμε μια καινοτομία, δίνουμε την δυνατότητα συνεργαζόμενων κομμάτων με προγραμματική σύγκλιση – αν δώσει λοιπόν 40% με διαφορά τουλάχιστον μιας μονάδας από το δεύτερο, σημαίνει ότι θέλει να κυβερνήσει το κόμμα ή ο συνασπισμός. Αρα το δίνει η κοινωνία το μπόνους δεν το δίνει ο εκλογικός νόμος.
Αν κανένα κόμμα δεν πιάσει πάνω από 40%, τότε οι υπόλοιπες έδρες που είναι περίπου 30 – μπορεί 31, μπορεί 29 – κατανέμονται αναλογικά. Τι πιο δημοκρατικό δηλαδή;».
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση ανοίγει θέμα εκλογικού νόμου τώρα, γιατί όπως σημείωσε: «Αν το φέρναμε στο τέλος της εκλογικής περιόδου, βεβαίως ο καθένας θα υπέθεταν ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Ειλικρινά πιστεύω ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε στις επόμενες εκλογές γιατί είμαι βέβαιος και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων θα το δουν με έναν τέτοιο τρόπο».
Για το κτίριο του Υπ. Υγείας στην Κηφισίας
Τέλος αναφερόμενος στο κτίριο του υπουργείο Υγείας στην Κηφισίας, είπε: «Ο προκάτοχός μου υπουργός ο κ. Κακλαμάνης την ξέρει την ιστορία. Υπάρχει ένα κτίριο, στην λ. Κηφισίας, 32.000 τ.μ. που ανήκει στο υπ. Υγείας. Κάποια στιγμή μετεφέρθη το ιδιοκτησιακό του καθεστώς στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί πουλήθηκε σε κάποια εταιρεία με τη δέσμευση ότι θα είναι νοικιασμένο για 20 χρόνια. Το ποσό του ενοικίου είναι 4 εκατ. ευρώ ετησίως με υποχρεωτική προσαύξηση κάθε χρόνο και με τρίμηνη προκαταβολή των ενοικίων.
Δηλαδή πριν καν λειτουργήσει η οποία υπηρεσία θα πληρώνεται η προκαταβολή.
Εκεί στεγάζονταν ο ΕΟΠΥΥ για κάποιο διάσημα και έμεινε το ΕΚΕΠΥ. Μια υπηρεσία 15-20 ανθρώπων. Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι ότι το μισό είναι γιαπί. Από τα 32.000 τ.μ τα 15-16.000 τ.μ. είναι γιαπί και παρελήφθη ως λειτουργόν, δηλαδή ότι είχε λειτουργική ικανότητα. Δηλαδή πληρώνονται 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, γιατί θεωρείται λειτουργικό. Ποτέ όμως δεν παρέλαβα ως υπουργός Υγείας, πρωτόκολλο παραλαβής. Και όσες φορές ετέθη το ερώτημα, δεν πήρα από πουθενά καμία απάντηση».
Εκεί στεγάζονταν ο ΕΟΠΥΥ για κάποιο διάσημα και έμεινε το ΕΚΕΠΥ. Μια υπηρεσία 15-20 ανθρώπων. Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι ότι το μισό είναι γιαπί. Από τα 32.000 τ.μ τα 15-16.000 τ.μ. είναι γιαπί και παρελήφθη ως λειτουργόν, δηλαδή ότι είχε λειτουργική ικανότητα. Δηλαδή πληρώνονται 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, γιατί θεωρείται λειτουργικό. Ποτέ όμως δεν παρέλαβα ως υπουργός Υγείας, πρωτόκολλο παραλαβής. Και όσες φορές ετέθη το ερώτημα, δεν πήρα από πουθενά καμία απάντηση».