Το νέο Αρχαιολογικό πρόγραμμα στη θέση Αμπελάκια Σαλαμίνας 2016-2020

Η νέα συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ξεκίνησε φέτος,(2016) θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2016-2020) και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων. Τη διεύθυνση της έρευνας έχουν η Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και ο Δρ. Jari Pakkanen, διευθυντής του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Εφαρμόζονται τρεις διαφορετικές γεωφυσικές μέθοδοι για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης του υπεδάφους, γίνεται τρισδιάστατη καταγραφή των ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων με τη χρήση ηλεκτρονικών θεοδόλιχων με πλήρη γεωαναφορά των δεδομένων, αεροφωτογράφηση με drone και εφαρμογή της μεθόδου της φωτογραμμετρίας, μέθοδοι μη επεμβατικές.Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις διευθύνονται από τον Δρ. Απόστολο Σαρρή διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ-ΙΤΕ). Στους συνεργάτες έρευνας και κατάρτισης περιλαμβάνονται η Δρ. Ann Brysbaert από το Πανεπιστήμιο του Leiden και ο Καθ. Boris Rankov από το Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η κυρία Τριανταφυλλιά Κάττουλα είναι υπεύθυνη αρχαιολόγος για τις επιτόπιες εργασίες εκ μέρους της ΕΦΑΔΥΑΤ. Το 2016 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Τάμπερε της Φιλανδίας, καθώς και από το πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας θα καταρτιστούν στην τρισδιάστατη τεκμηρίωση στο πλαίσιο των επιτόπιων εργασιών. Οι επιτόπιες εργασίες κατά το 2016 χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές χορηγίες προερχόμενες από τη Φιλανδία και από το πρόγραμμα κατάρτισης της Δρ. Ann Brysbaert SETinSTONE που επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Κύριος στόχος της συστηματικής επιφανειακής έρευνας είναι η χαρτογράφηση των υπαρκτών ορατών καταλοίπων της αρχαίας πόλης και η εξακρίβωση των καταλληλοτέρων γεωφυσικών μεθόδων για την καταγραφή των αρχαιολογικών καταλοίπων.


Ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας είναι τα ακόλουθα:
 1. Ποια είναι η χωρική σχέση των αρχαιολογικών καταλοίπων που είναι σήμερα ορατά στην επιφάνεια του εδάφους;
 2. Είναι δυνατόν να αποκαλυφτεί η θέση του δημοσίου κέντρου της αρχαίας πόλης; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Αγορά; Υπήρχαν μνημειώδη κτίσματα; Πιο συγκεκριμένα, είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε τις θέσεις των ιερών που αναφέρει ο Παυσανίας(1.35.3 και 1.36.1);
 3. Η πόλη των κλασικών χρόνων ήταν κτισμένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα; Αν ναι ποιο ήταν το μέγεθος οικοδομικών τετραγώνων; Πόσο μεγάλα ήταν τα οικόπεδα; Ποιο ήταν το πλάτος των δρόμων;
 4. Μπορούν να ανιχνευτούν τα ίχνη του προ κλασικού σχεδίου της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας με γεωφυσικές διασκοπήσεις;

Το πρόγραμμα των επίτοπιων εργασιών κατά το έτος 2016 έχει ως εξής: Από τις 23 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στα Αμπελάκια προκαταρκτικές εργασίες προκειμένου να γίνει αναφορά των γεωφυσικών δικτύων και να αποδειχθεί η θέση των ορατών καταλοίπων των τειχών της πόλης. Οι κύριες επιτόπιες εργασίες καθώς και η κατάρτιση των φοιτητών πάνω στην τρισδιάστατη τεκμηρίωση πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 17 Ιουνίου 2016.

πηγή φωτογραφιών facebook

Σχόλια

 1. Ανώνυμος12/6/16 14:10

  Το οξύμωρο το εξοργιστικό, το αηδιαστικό και το εγκληματικό είναι ότι η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί Β' αρχαιολογική ζώνη όπου επιτρέπονται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
  Περιμέναμε από την νέα κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα αλλά φευ. Μία από τα ίδια και χειρότερα.
  Περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να ελέγξει τα ναυπηγεία και τις ρυπογόνες μονάδες για τις πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές παραβάσεις αλλά κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν κατάλαβε.
  Περιμέναμε από τις νέες αρχές να εφαρμόσουν έστω και στοιχειωδώς τη νομιμότητα, αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, τα μεγάλα συμφέροντα κατισχύουν του νόμου.
  Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα αρχαία, η υγεία των κατοίκων και το μέλλον μας στα αζήτητα.
  Αιδώς Αργείοι.
  Γ. κοκκινίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/6/16 22:57

   Όταν δεν υπάρχει κράτος τα λαμόγια χορεύουν.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/6/16 01:37

   Κάνεις λάθος. Είνα Α' Αρχαιολογικική ζώνη.
   Δες αυτό :
   http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=18328&v17=

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος13/6/16 09:51

   Φίλε δεν κάνω λάθος, αναφέρομαι στη παραλιακή ζώνη της χεσονήσου Αμπελακίων όπου υπάρχουν τα ορατά αρχαία ερείπια και όπου γίνονται οι αποτυπώσεις της ερευνητικής ομάδας. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται Β' ζώνη και επιτρέπονται οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες αντίθετα με κάθε έννοια λογικής και ηθικής.
   Το εσωτερικό της Χερσονήσου Αμπελακίων είναι Α' ζώνη γιατί προφανώς εκεί δεν υπάρχουν ναυπηγεία οπότε θα ήταν αναγκασμένα να κλείσουν.
   Εσύ αναφέρεσαι στην Κυνόσουρα όπου πράγματι είναι Α΄ ζώνη και δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. Είναι όμως τόσο διαβρωμένο το ελληνικό κράτος και οι υποτιθέμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που και εκεί λειτουργούν ναυπηγεία και αμμοβολές και σλοπ και όποια άλλη βρωμιά θέλεις.
   Περίμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Λιμεναρχείο και όποια άλλη εμπλεκόμενη αρχή να κάνουν το αυτονόητο, να πραγματοποιήσουν δηλαδή ελέγχους και να επιβάλλουν στοιχειωδώς τη νομιμότητα.
   Ποια νομιμότητα????
   Ουγκάντα φίλε μου.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος12/6/16 15:39

  Η πρώτη εμπεριστατωμένη ενημερωςη .Ευχομαι να μαθαίνουμε και την πρόοδο των ανασκαφών με δελτία τύπου απο τους υπεύθυνους για τους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητηρια .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/6/16 16:40

   Ποιες ανασκαφές ρε μεγάλε, εδώ μιλάνε για
   "χαρτογράφηση των υπαρκτών ορατών καταλοίπων της αρχαίας πόλης"
   Καταλαβαίνεις τι σημαίνει χαρτογράφηση???
   Οι ίδιοι λένε για μη επεμβατικές μεθόδους. Καταλαβαίνεις ελληνικά?

   Πες τους να πάνε να χαρτογραφήσουν το Σπανόπουλο που έχει μπαζώσει και τσιμεντώσει 20 στρέμματα θάλασσα, πες τους να πάνε στο Διαμαντή που έσκαψε εφτά μέτρα βάθος και πέταξε τους τάφους στη θάλασσα, πες τους να πάνε να δούνε το βυθό που έχει πέντε μέτρα λάσπη από τις αμμοβολές και τις βρωμιές που πετάνε στη θάλασσα.
   Πέντε χρόνια χαρτογραφήσεις στα ορατά ερείπια και στη θάλασσα τίποτα? Με τους παράνομους τίποτα?


   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/6/16 22:23

   Αυτά να τα πεις στο δημοτικο συμβούλιο και στη Ρούλα που ψήφισες. Γιατι ειχαν εξαφανιστεί ?? Γιατι δε κυνηγούν τους παράνομους ????

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος12/6/16 15:47

  ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. " ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΟΥΝΟΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ.........." ΑΠΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑ Ή ΠΡΙΝ ΑΝΑΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΙΣΩΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΓΗΓΕΝΗ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος12/6/16 23:08

  Αυτά 22:23 δεν τα έβλεπες όταν ψήφιζες το λαμόγιο; Φάτα στη μούρη τώρα και μούγκα, ότι μπήκε δεν ξηλώνεται. Κι ότι πρόλαβαν πρόλαβαν. Επί δημαρχίας Νάννου δεν έχει ανοίξει ούτε θα ανοίξει ρουθούνι. Αν ΄σαν έτσι όλοι οι πρώην δημαρχοι, η Σαλαμίνα θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος13/6/16 00:36

   Βλάμη μη λες μπούρδες, όλα ξηλώνονται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
   Το κακό με τους πρώην και τους νυν είναι ότι δεν θέλουν, δεν τολμάνε, δεν τους συμφέρει να τα βάλουν με τα μεγάλα συμφέροντα. Το ερώτημα είναι αν παίρνουν ανταλλάγματα ή απλώς το κωλοβαράνε.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος13/6/16 04:45

  Μηνά πότε θα εισπράξεις τα λατομικά τέλη από το λατομείο;;;;
  ΠΟΤΕ;;;;;;;;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος13/6/16 09:18

  αυτό που με ανησυχεί είναι οτι συντάκτης γράφει την Φινλανδία λάθος,επανειλημμένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος13/6/16 11:00

  Αφηστε τις κοντρες ενα μας ενώνει ο Καρκίνος στο νησι πεθαινουμεεεεε αδέρφια για να τρώει ο καθε Δήμος οταν τους χτυπήσει τη πορτα που ποτε δεν ευχομαι θα νιωσουν στο πετσι τους τα εγκλήματα που μας εκαναν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος13/6/16 13:46

   Έχεις απόλυτο δίκιο, ο καρκίνος θερίζει γιατί υπάρχουν τα ναυπηγεία, οι αμμοβολές, τα σλοπ, τα σαπιοκάραβα, τα διαλυτήρια, και κάθε λογής βρωμιά και αυθαίρετη δραστηριότητα.
   Βρες μου ένα μέρος στον κόσμο όπου υπάρχουν ναυπηγεία σε αδόμητη και απόλυτης προστασίας ζώνη.
   Βρες μου ένα μέρος όπου κάνουν γιορτές και φιέστες και παράτες για την ιστορία και τον πολιτισμό, δίπλα ακριβώς στους βιαστές του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
   Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Λιμεναρχείο, η Κτηματική, ζουν στον κόσμο τους.
   Είναι μόνο ανικανότητα ή και κάτι άλλο????

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος13/6/16 14:15

  Κοσταντζα ρουμανια ,αμβουργο κλπ ,μην πιασουμε τουρκια βουλγαρια ουκρανια,εκατονταδες ναυπηγεια παντου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος13/6/16 15:19

   Μιλάμε για αδόμητη και απόλυτης προστασίας ζώνη, όπου δεν επιτρέπεται να πειράξεις ούτε χαλίκι, κάτι σαν την Ακρόπολη. Ούτε στους Μάου-Μάου.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος13/6/16 14:58

  Πραγματικά το μυαλό μας φτάνει μέχρι τα φέρυ μποτ ρε παιδί μου....αντί να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μαζί, καθόμαστε και κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Πραγματικά, θέλω να φύγω από αυτόν τον βόθρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος13/6/16 15:28

  Βλέποντας το βίντεο που μίλησαν οι Μαριδάκηδες και ο Χατζηπέρος στο κανάλι Ε, φαίνονται ακριβώς πίσω τους τα παράνομα ναυπηγεία και η καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
  Σιγά μην ιδρώσει το αυτί τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Tο Salamina-Press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.