Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τουλάχιστον 36 νεκροί και περισσότεροι από 147 τραυματίες

Τουλάχιστον 36 νεκροί και περισσότεροι από 147 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες βράδυ (21:22) στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ» (τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη), όταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν.
Αρχικά ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.
Αμέσως μετά οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω.
Ακολούθησαν σκηνές χάους: τραυματίες κείτονταν στο έδαφος, άλλοι έτρεχαν να σωθούν, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμα και ταξί για τη μεταφορά τραυματιών σε κοντινά νοσοκομεία. Την ίδια ώρα ανακοινώνονταν ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο.
Αν και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, η επίθεση θυμίζει σε μεθοδολογία το λουτρό αίματος τον Μάρτιο στο διεθνές αεροδρόμιο «Ζαβεντέμ» των Βρυξελλών από καμικάζι που έδρασαν στο όνομα του «Ισλαμικού κράτους».


«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας».
«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση “Ισλαμικό κράτος”», κατέληξε.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη -το τρίτο φέτος, με στόχο τουρίστες- έγινε παραμονή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την αυτοανακήρυξη από το «Ι.Κ.» του περιώνυμου «Χαλιφάτου» και συμπίπτει με τις βαριές απώλειες που υφίσταται η εξτρεμιστική οργάνωση στα συριακά και τα ιρακινά εδάφη.
Σημειώθηκε δε ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, εν μέσω προσπαθειών της ισλαμοσυντηρητικής ηγεσίας της Άγκυρας να αποκαταστήσει τους δεσμούς και με τη Ρωσία.