Σκουπίδια στην πρωτεύουσα: Γιατί η Αττική κινδυνεύει να γίνει Νάπολη

Τον κίνδυνο η Αθήνα και γενικότερα η Αττική να μετατραπεί σε… Νάπολη επισείουν οι γνωρίζοντας τα τεκταινόμενα στη διαχείριση απορριμμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Κι αυτό γιατί το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής θεωρείται και γενικό και αόριστο,
με το μόνο ονοματισμένο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΠΕΣΔΑ να είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής (σ.σ. που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ρ. Δούρου επρόκειτο να κλείσει) ο οποίος όμως αντέχει έως το 2018, τις προτάσεις στο ΕΣΠΑ να πρέπει να υποβληθούν το επόμενο τρίμηνο και την ίδια την περιφερειάρχη σε πρόσφατη συνέντευξή της να ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους. Μύλος!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από το… τέλος:
«Σήμερα οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ της γραφειοκρατίας από την κεντρική εξουσία και των δίκαιων αιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια – μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα».
Πρόκειται για το απόσπασμα της συνέντευξης της Περιφερειάρχη Αττικής στο ΑΠΕ που ερμηνεύτηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως «ομολογία αποτυχίας». Κανείς δεν μπορεί να εκμαιεύσει τις πραγματικές προθέσεις της Ρένας Δούρου από την παραπάνω… πρόσκληση, ωστόσο, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η σημερινή περιφερειακή διοίκηση δεν έχει αποσαφηνίσει στους πολίτες τις αλλαγές που δρομολογεί στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Γενικό και αόριστο το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ
Το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής έχει δεχθεί αυστηρή κριτική από θεσμικούς φορείς, αντιπολιτευόμενες περιφερειακές παρατάξεις και περιβαλλοντικά κινήματα, ότι… βρίθει αοριστίας!
Αναφορικά με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) -δηλαδή των σύμμεικτων- είναι πολύ περιορισμένες οι περιγραφές και αναφέρουν:
I. Το ΕΜΑΚ Λιοσίων (αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας του έως και τους 350.000 τόνους/έτος)
II. Δύο ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δυναμικότητας 260.000 τόνους/έτος (περίπου 130.000 τόνους/έτος έκαστη) στην Ανατολική και Δυτική πλευρά του τομέα αντίστοιχα. Οι Μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.). Η ακριβής δυναμικότητα κάθε Μονάδας θα καθοριστεί μετά την οριστική χωροθέτηση αυτών.
III. Μία ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς δυναμικότητας έως 180.000 τόνους/έτος. Η Μονάδα θα χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένο χώρο για την κατασκευή κεντρικού Σ.Μ.Α.
IV. Μία ΜΕΑ στην νότια Αττική, δυναμικότητας έως 150.000 τόνους/έτος.
V. Μία ΜΕΑ στην Βόρειο-ανατολική Αττική, δυναμικότητας έως 60.000 τόνους/έτος, που προσδιορίζεται στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής
Άγνωστο, δηλαδή, παραμένει το ακριβές σημείο χωροθέτησης των ΜΕΑ, ενώ αντίστοιχα απροσδιόριστες είναι οι ακριβείς χωροθετήσεις των ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμμάτων), αν και ο ΕΔΣΝΑ σε απόφασή του ονομάζει τρεις:
  • Δ. Αττικής (275.00 tn/έτος)
  • Ν. Αττικής (115.000 tn/έτος)
  • Β.Α. Αττικής (23.000 tn/έτος)
Ακόμη, υπάρχει μια γενική αναφορά για το δίκτυο ΧΥΤ, αλλά δεν αποτυπώνεται ούτε το πλήθος ούτε η δυναμικότητα αυτών.
Η Φυλή κλείνει ξανανοίγοντας
Την ίδια στιγμή, η Φυλή αποτελεί τον μοναδικό ονοματισμένο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΠΕΣΔΑ. Το κύτταρο της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ υπολογίζεται ότι θα κορεστεί στα τέλη του 2018. Εκτιμήσεις πηγών που γνωρίζουν καλά τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ότι μέχρι το 2019 είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών και να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις νέων ΧΥΤΥ. Έτσι αιωρείται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η λειτουργία της Φυλής, δηλαδή να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η Γ’ φάση του ΧΥΤΑ.
Όλα αυτά, ενώ οι περιφέρειες καλούνται να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ΠΕΣΔΑ πριν το τέλος του 2016 και οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα απορριμμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017.
πηγή:aftodioikisi.gr