40 χρόνια πριν...στη Σαλαμίνα

Στο τέλος της συναυλίας:
Τρίτος από δεξιά από τον Θεοδωράκη ο, τότε, Δήμαρχος Σαλαμίνας Σωτήρης Μπεγνής και,
πέμπτος από δεξιά από τον Θεοδωράκη ο εκδότης της εφημερίδας "Η Νέα Σαλαμίνα" Μίμης Ροκίδης
40 χρόνια πριν από το μακρινό 1976 :..Κάποιο Σαλαμινιακό αλιευτικό σκάφος επιστρέφοντας από τη θαλάσσια περιοχή της Κορίνθου, όπου είχε πάει για ψάρεμα, είδε ένα ακυβέρνητο σκάφος καταμεσής της θάλασσας να έχει ξεμείνει από μηχανική βλάβη έρμαιο των κυμάτων.

-->


Πλησιάζοντας οι Σαλαμίνιοι ψαράδες, με έκπληξη, διέκριναν μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων του ακυβέρνητου σκάφους τον Μίκη Θεοδωράκη! Χωρίς χρονοτριβή, έδεσαν το σκάφος και το ρυμούλκησαν μέχρι το λιμάνι της Σαλαμίνας. Μετά το τέλος της περιπέτειας, πήγαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην, τότε, καφετέρια, της παραλίας του νησιού, στην «Ριβιέρα», να τον κεράσουν έναν καφέ κι εκεί κλείστηκε κι η συμφωνία της συναυλίας του στη Σαλαμίνα από τον Σύλλογο Σπουδαστών του νησιού «Σόλων ο Σοφός».




Πράγματι, η – λαϊκή, όπως αναγραφόταν στις αφίσες – συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε την Τρίτη 16 Νοέμβρη του 1976, στον κινηματογράφο του νησιού «Αχίλλειον», σε δυο παραστάσεις, στις 18.30 και στις 21.30. 




Τραγούδησαν οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ζωγράφος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννης Θωμόπουλος και η Σοφία Μιχαηλίδου. Σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο Λάκης Καρνέζης.

 Δεν γνωρίζουμε, δυστυχώς, το ρεπερτόριο της συναυλίας, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τον κεντρικό κορμό του – πέρα από τα κλασικά θεοδωρακικά τραγούδια – από την πρόσφατη τότε θεοδωρακική δισκογραφία όλων των συμμετεχόντων τραγουδιστών: Βασίλης Παπακωνσταντίνου («Προδομένος Λαός»/1974 – «Εχθρός Λαός»/1975 – «Της εξορίας»/1976), Γιώργος Ζωγράφος («Γράμματα από τη Γερμανία»/1975), Μαργαρίτα Ζορμπαλά («LE SOLEIL LE TEMPS»/1972 – «Μπαλάντες»/1975), Γιάννης Θωμόπουλος («Γράμματα από τη Γερμανία»/1975 – «The best of THEODORAKIS»/1976) και Σοφία Μιχαηλίδου («LE SOLEIL ET LE TEMPS»/1972).

Να, λοιπόν, που ένα άγνωστο προσωπικό περιστατικό του Μίκη Θεοδωράκη οδήγησε σε μια συναυλία του, που, 35 χρόνια μετά, μας αποκαλύπτεται, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Θεόδωρου Βελέντζα και το δημοσίευμα του εκδότη της εφημερίδας «Η Νέα Σαλαμίνα» (αρ. φύλλου 258, Μάρτιος 2011) Μίμη Ροκίδη.

πηγή:Τάσος Π. Καραντής / e-orfeas.gr