Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου 2017, 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην πλειονότητά τους άνδρες, άνω των 70 ετών |
Το θλιβερό και ανεξήγητο φαινόμενο που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας με ηλικιωμένους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ενώ κάνουν μπάνιο δυστυχώς συνεχίζεται αμείωτο και φέτος.
Από 1η Ιουνίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου 2017, δηλαδή μέσα σε ενάμιση μήνα, σύμφωνα με την καταγραφή από τα ενημερωτικά δελτία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, 95 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο ενώ κολυμπούσαν σε θάλασσες της χώρας.
Αναλύοντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες, 61 από τους 95 νεκρούς, και στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 χρόνων.
Τα πιο πολλά περιστατικά έχουν συμβεί πρωί, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια των θανάτων. Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, οι θάνατοι δεν οφείλονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν κολύμπι, αλλά σε παθολογικά αίτια.
Χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι ότι μόνο σε μία ημέρα (30 Ιουνίου) 7 άνθρωποι -6 άνδρες και 1 γυναίκα- έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Ο μικρότερος, 64 χρόνων, σε θαλάσσια περιοχή της Πάτρας και ο μεγαλύτερος, 81 χρόνων, στη Σαλαμίνα. Τα 5 από τα 7 περιστατικά σημειώθηκαν πρωινές ώρες.
Σε αυτούς τους 95 θανάτους υπάρχουν μόνο τρία περιστατικά νέων ανθρώπων. Την 1η Ιουλίου ένας 31χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε στην Π. Φώκαια, στις 6 Ιουλίου ένας 39χρονος αλλοδαπός βρέθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Κορίνθου και στις 9 Ιουλίου ένας 36χρονος στις Μαρίκες της Ραφήνας.
Εκπαίδευση
Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα.
Για το έτος 2017 η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ) του Λιμενικού Σώματος απέστειλε το πρόγραμμα σε 65 Λιμενικές Αρχές, παρέχοντας ανάλογες οδηγίες.
Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η ΔΛΑ σε συνεργασία με τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Safe Water Sports» βελτίωσε και αναμόρφωσε το πρόγραμμα, επιδιώκοντας τη διεύρυνση και σε άλλες ομάδες πέραν των μαθητών των δύο ή τριών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΔΛΑ, στη χώρα μας, που αποτελείται από 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.
Το πρόγραμμα, όπως αρχικώς είχε εκπονηθεί το 2011 και παρουσιαζόταν μέχρι και το 2015, αποτελούνταν από διαδραστικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (power-point), με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Οι «ήρωες» συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, που το κάθε ένα από αυτά συνιστά και ένα ξεχωριστό, εκπαιδευτικό αντικείμενο το οποίο καταλήγει σε συγκεκριμένες οδηγίες (π.χ. καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών, όχι απομάκρυνση από τους γονείς, όχι φαγητό πριν από το μπάνιο κ.λπ.).
Με τη μεθοδολογία του προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, παρέχεται στους μαθητές που συμμετέχουν η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα τα οποία συμβαίνουν κάθε καλοκαιρινή περίοδο.
Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, επισημαίνοντάς τους παράλληλα τον σεβασμό που πρέπει να έχουν στην περιβαλλοντική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Από το 2011 έως σήμερα έχουν ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος πάνω από 130.000 μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
πηγή:efsyn.gr