Απάντληση με τη συνδρομή της τεχνολογίας

Η πιλοτική λειτουργία μιας συσκευής νέας τεχνολογίας άρχισε να εφαρμόζεται από την Τετάρτη σε συνεργασία της αναδόχου εταιρείας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να επιταχυνθεί η απελευθέρωση πετρελαιοειδών που πιθανόν να υπάρχουν στο βυθό και στη συνέχεια να επιτευχθεί η γρήγορη περισυλλογή τους. 

-->
Αυτό έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου όπως επίσης ότι έχουν συνολικά αντληθεί μέχρι στιγμής από το ναυάγιο και έχουν αποθηκευτεί στο δεξαμενόπλοιο "ΣΥΡΟΣ" περίπου 984 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών. Η απάντληση συνεχίζεται κανονικά. 
Η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής: 
 Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση ενώ συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών και του βυθού με μηχανικά μέσα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, από ενισχυμένο προσωπικό 147 ατόμων ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντών. Σκάφη του Λιμενικού έκαναν συνεχείς έλεγχους στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου. 
 Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχουν καθαριστεί πλήρως οι παραλίες "Βοτσαλάκια" το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση "Φρεαττύδα" πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής. 
 Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.Επιχείρησαν συνολικά 30 άτομα της αναδόχου εταιρείας. 
 Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α' και Β' Αλίπεδο Αλίμου επιχείρησαν άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία έκαναν εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν 40 άτομα ιδιωτικού συνεργείου, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά. Αναμένεται επίσης να διενεργηθούν εργασίες καθαρισμού του βυθού των συγκεκριμένων περιοχών. 
 Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο συνολικά 38 ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές. 
Στην εγκατάσταση "Αστέρας Γλυφάδας" η κατάσταση παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο 24 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από δύο πλυστικά μηχανήματα, δύο βυτιοφόρα οχήματα και μία αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας επιχείρησαν προς έλεγχο της περιοχής. 
 Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΣΤΕΡΑΣ" Βουλιαγμένης, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. 
Γνωρίζεται, επίσης, ότι επιχείρησαν πέντε σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος, δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, επτά ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA, καθώς και άλλα σκάφη της αναδόχου εταιρείας. 
Συντάκτης: 
 - efsyn.gr