Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι στη Μάνδρα. Την τελευταία εβδομάδα, ιδίως μετά την επισκευή του δικτύου, η κατανάλωση του νερού δεκαπλασιάστηκε με την ΕΥΔΑΠ να μην προλαβαίνει να γεμίζει τη δεξαμενή της στην περιοχή. Ο δήμος, πάντως, δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για την πόση του νερού, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις στα δείγματα που έχουν ληφθεί. Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, Περιφέρεια και υπουργείο Υποδομών αποφάσισαν έστω και κατόπιν καταστροφής να τα δρομολογήσουν με διαδικασίες fast track.
Το δίκτυο ύδρευσης της Μάνδρας υπέστη μεγάλες ζημιές από την πρωτοφανή πλημμύρα. «Είχαν ξεριζωθεί πολλοί σωλήνες, γιατί κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας είχαν σκαφτεί σε βάθος αρκετών μέτρων από το νερό», λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Περικλής Ρόκκας. «Σταδιακά, η παροχή νερού αποκαταστάθηκε και πλέον αντιμετωπίζουμε μόνο μικροπροβλήματα».
Μέσω δεξαμενής
Η Μάνδρα είναι μία από τις –λιγοστές πλέον– περιοχές της Αττικής στις οποίες το δίκτυο ύδρευσης εξακολουθεί να ανήκει στον δήμο. Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί τον δήμο με νερό μέσω μιας δεξαμενής στην περιοχή της Νέας Ζωής. «Η δεξαμενή είναι χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων και τροφοδοτείται μέσω αγωγού», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης. «Τις ημέρες αυτές η ημερήσια κατανάλωση ξεπέρασε τα 5.000 κυβικά, καθώς ο κόσμος χρησιμοποιεί πολύ νερό για να καθαρίσει τις λάσπες. Η κατανάλωση ήταν τέτοια που δεν προλάβαινε να γίνει πλήρωση της δεξαμενής μέσω του αγωγού μας και αναγκαστήκαμε, ιδίοις εξόδοις, να επιστρατεύσουμε ιδιωτικές υδροφόρες για να μην υπάρξει πρόβλημα».
Από την πρώτη στιγμή ο δήμος απαγόρευσε για προφανείς λόγους την πόση του νερού. «Σήμερα θα λάβουμε τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα. Αν βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, θα άρουμε την απαγόρευση», λέει ο κ. Ρόκκας.
Πάντως, η ΕΥΔΑΠ συνέδραμε στην αποκατάσταση του δικτύου, καθώς η τεχνική υπηρεσία του δήμου είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Η Μάνδρα είναι ένας από τους τελευταίους δήμους της Αττικής που εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιοκτησία του δικτύου ύδρευσης. Σύμφωνα με τον κ. Μπενίση, τα Μέγαρα, η Σαλαμίνα και το Μαρκόπουλο Μεσογαίας αποφάσισαν πρόσφατα να παραχωρήσουν το δίκτυό τους στην ΕΥΔΑΠ. Ιδιόκτητα παραμένουν τα δίκτυα ύδρευσης του Ωρωπού και μέρος των Βριλησσίων.
Οσον αφορά τα αντιπλημμυρικά, χθες η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες υπέγραψαν συμφωνία για την ένταξη των έργων και των δύο σε διαδικασίες fast track. Για τις επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων θα χρησιμοποιηθεί πολύ πρόσφατη νομοθεσία, που χρησιμοποιήθηκε για τον «απεγκλωβισμό» των απαλλοτριώσεων στους αυτοκινητόδρομους. Ενώ για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, η διαδικασία που ακολουθείται στα έργα στρατηγικής σημασίας.
Ανάμεσα στα έργα της Περιφέρειας που πρόκειται να δρομολογηθούν με αυτή τη διαδικασία είναι η κατασκευή αγωγού εκτροπής του κυκλοβόρου αγωγού και του αγωγού του ρέματος Προφήτη Δανιήλ στον Κηφισό και η διευθέτηση τμήματος του Ποδονίφτη.