Yachting χωρίς γκρίζες ζώνες

Η εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, ότι αυτοί που ναυλώνουν παράνομα σκάφη αναψυχής είναι όσοι έχουν σκάφη με μη κοινοτική σημαία, δεν ισχύει. Οι έλεγχοι των λιμενικών αρχών το 2017 έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι παρανομίες γίνονται από σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία ή σημαία άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι από σκάφη που φέρουν σημαία κράτους εκτός Ε.Ε.

-->

Συγκεκριμένα το 2017 οι έλεγχοι των λιμενικών αρχών διαπίστωσαν 42 περιπτώσεις παράνομων ναυλώσεων, εκ των οποίων οι 5 αφορούσαν πλοία με ελληνική σημαία, οι 24 πλοία με σημαία άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μόνο 13 σκάφη είχαν σημαία κράτους εκτός Ε.Ε. Τα έσοδα από τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Οι παράνομες ναυλώσεις γίνονται είτε από ιδιωτικά πλοία αναψυχής είτε από πλοία αναψυχής που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας και δραστηριοποιούνται παράνομα στη χώρα μας.
Το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων, δεν στοχεύει στην επιβολή προστίμων αλλά στην προσέλκυση και ένταξη αυτών των πλοίων στις διατάξεις του νόμου 4256/2014, στην έκδοση επαγγελματικών αδειών και στην καλύτερη περίπτωση στην ελληνική σημαία.
Για τους λόγους αυτούς αλλά και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ανάπτυξη του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε τροποποιήσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα πλοία αναψυχής στην Ελλάδα.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σαφούς και οριοθετημένου πλαισίου όπου η επαγγελματική δραστηριότητα προστατεύεται και ενισχύεται με τρόπο αποτελεσματικό.
Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων στο πλωτό Μουσείο Liberty, με θέμα «Τουριστικά πλοία αναψυχής - Διατάξεις του νόμου 4504/17» με στόχο την αποσαφήνιση των διατάξεων του νόμου 4504/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ενόψει της έκδοσης των κανονιστικών διατάξεων για την εφαρμογή του.
Στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι όλοι οι αρμόδιοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού και των σκαφών αναψυχής.
«Πρωτόγνωρη πρωτοβουλία» χαρακτήρισε την ημερίδα ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, δηλαδή για έναν νόμο που έχει ψηφιστεί να γίνεται νέα διαβούλευση εν όψει της έκδοσης των κανονιστικών πράξεων.
«Θα σας ακούσουμε με πολλή προσοχή, ώστε αν υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί, να ερμηνευτούν στις υπουργικές αποφάσεις. Δεν θέλουμε γκρίζες ζώνες στον νόμο αυτό», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού.

Αναμένεται εγκύκλιος

Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει μία εγκύκλιος του υπουργείου Ναυτιλίας η οποία θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον νόμο, έκανε γνωστό ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, λέγοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτή η εγκύκλιος «θα πρέπει να ακούσουμε εσάς τους ανθρώπους του κλάδου που καλείστε να εφαρμόσετε τον νόμο».
Οπως είπε, επειδή ο κλάδος του yachting αποτελείται από επαγγελματίες που έχουν διαφορετικό αντικείμενο δραστηριοποίησης σε πάρα πολλές περιπτώσεις (ημερόπλοια, μικρά σκάφη, μεγαλύτερα επαγγελματικά σκάφη, μαρίνες κ.λπ.), θα πρέπει όλοι μαζί το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο να έχουν έναν κοινό στόχο και κοινό αποτέλεσμα που είναι η ανάπτυξη του κλάδου.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που επήλθαν με τις διατάξεις του Ν. 4504/17 αφορούν:
● Διακυβέρνηση πλοίων αναψυχής.
● Πιστοποίηση Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας.
● Δημιουργία Ηλεκτρονικής Εφαρμογής.
● Μείωση επιβαλλόμενων προστίμων.
● Επαγγελματικά Τουριστικά Ημερόπλοια.
● Αντιμετώπιση φαινομένου παράνομων ναυλώσεων.
● Απαγόρευση της ολικής ναύλωσης των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και της διαφήμισης.


πηγή