Δελτίο τύπου της Επιτροπής για την διάσωση των Αρχαιολογικών Xώρων της Σαλαμίνας

Χθες Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την διάσωση των Αρχαιολογικών Xώρων της Σαλαμίνας, αποτελούμενη από τον κ. Ανίκητο Μακρένογλου  Δημοτικό Σύμβουλο και εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α, τον κ. Μάνο Δερτούζο Δημοτικό Σύμβουλο και τον κ. Κοκκινίδη Γεώργιο, συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Βλαζάκη, η κα Χρυσουλάκη και η κα Κάτουλα της Εφορίας Αχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, καθώς επίσης ο κ. Παπαγεωργίου Σύμβουλος της Υπουργού.

-->
Η σύσκεψη ήταν συνέχεια προηγούμενων επαφών με παράγοντες του Υπουργείου, καθώς και του εξώδικου το οποίο έχουμε αποστείλει στην Υπουργό και αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κυνόσουρα.Είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε τα όσα ανιστόρητα συμβαίνουν στους Αρχαιολογικούς Χώρους, την ακραία παρανομία η οποία επικρατεί εκεί και τη διαχρονική καταστροφή του Περιβάλλοντος με κύρια ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ναυπηγεία, slops, κεραία κινητής τηλεφωνίας, λατομείο, εγκαταστάσεις λυμάτων ΕΥΔΑΠ, λιμενικά έργα, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και κτιριοδομικές κατασκευές, βρέθηκαν στο κέντρο των συζητήσεων.
Έγινε επίσης αναφορά στην Εταιρεία «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε» η οποία λειτουργεί σε χώρο Β' Αρχαιολογικής προστασίας και έχει αλλοιώσει τελείως τη μορφολογία της περιοχής με αμφιβόλου νομιμότητας άδειες. Για την επέκταση την οποία πραγματοποιεί σήμερα, δεν έχει εφοδιαστεί όπως ο νόμος ορίζει, με εγκεκριμένη από τον Υπουργό Πολιτισμού ΜΠΕ η οποία να αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο και η οποία να έχει εκδοθεί  μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 
Εντύπωση προκάλεσε ότι η κα Γενική Γραμματέας δεν γνώριζε το εξώδικο το οποίο έχουμε αποστείλει στην Υπουργό προ επτά μηνών και ζήτησε από τις υπηρεσίες να αναφερθούν λεπτομερώς στις παράνομες δραστηριότητες που συνεχίζονται στην Α' Ζώνη και τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε».  

Αξιοσημείωτη είναι  η αναφορά της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων ότι «Δεν έχουμε δεχτεί πίεση από τον επίσημο Δήμο για τα θέματα αυτά», ενώ σοβαρότατη πρέπει να θεωρείται η αναφορά της κας Κάτουλα ότι «Έχουμε δεχτεί απειλές για έγγραφα τα οποία έχουμε αποστείλει και αναφέρονται στις περιοχές αυτές».


Μετά από τα παραπάνω, φρονούμε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτηθεί το αυτονόητο, η εφαρμογή δηλαδή της νομοθεσίας και η  σωτηρία των αρχαιοτήτων  της Σαλαμίνας.


Ο αγώνας συνεχίζεται.


Επιτροπή για τη διάσωση των Αρχαιολογικών Χώρων της Σαλαμίνας