Υποβρύχια επιχειρηματικότητα που δικαίως βραβεύτηκε

Η φιλοδοξία του Ανάργυρου είναι ομολογουμένως πρωτότυπη: να φτιάξει την πρώτη εμπορική σπογγοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και μια από τις πρώτες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια απλή, αποδοτική και αποδεδειγμένη καλλιέργεια η οποία βασίζεται στην αξιοσημείωτη αναγεννητική ικανότητα των σπόγγων.

-->
Ωστόσο η υπεραλίευση, σε συνδυασμό με μια σειρά από επιδημίες τα τελευταία 30 χρόνια, οδήγησε στη δραματική μείωση του φυσικού πληθυσμού των σφουγγαριών στη Μεσόγειο και κατά συνέπεια στην χώρα μας.

O Ανάργυρος σαν φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά ανακηρύχθηκε νικητής του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) του Entrepreneur’s Organization (EO)

Το όραμα του Cleopatra’s Sponges είναι να συμβάλλει στην αναβίωση του ιστορικού κλάδου του εμπορίου του φυσικού σφουγγαριού με σεβασμό στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μέσω της σπογγοκαλλιέργειας επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος, αλλά και η βελτίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς το σφουγγάρι λειτουργεί σαν βιολογικό φίλτρο.



Η δραστηριότητα της εταιρείας Cleopatra’s Sponges, αφορά στην καλλιέργεια και συσκευασία θαλάσσιων σφουγγαριών του είδους Spongia Officinalis ή Φίνο.Όπως είναι άλλωστε γνωστό, το ελληνικό σφουγγάρι είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως το καλύτερο στη παγκόσμια αγορά. Εκτός της ποιοτικής ανωτερότητας του Ελληνικού σφουγγαριού, το πλεονέκτημα του Clepopatra’s Sponges είναι ότι η παραγωγή και η συσκευασία των σφουγγαριών θα γίνονται στην Ελλάδα. Επομένως θα είναι ευκολότερη η προώθησή τους στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Σήμερα υπάρχουν δυο εμπορικές σπογγοκαλλιέργειες στον κόσμο. Μία στο Pohnpei της Μικρονησίας, που εξάγει στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ και μια μικρότερη στη Ζανζιβάρη, που διαθέτει τα σφουγγάρια της στη τοπική τουριστική αγορά.
Η Action Finance Initiative (AFI) συνέβαλε τα μέγιστα μέσω του εργαλείου της μικροπίστωσης για τη χρηματοδότηση του Cleopatra’s Sponges, στην ανάπτυξη της συσκευασίας, αλλά και τη δημιουργία πρώτων δειγμάτων του προϊόντος για την προώθησή τους στην αγορά.
Πρόσφατα, στον ελληνικό τελικό του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) του Entrepreneur’s Organization (EO), ο Ανάργυρος σαν φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά ανακηρύχθηκε νικητήςγια την καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα του. Έτσι, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Τελικό του GSΕA 2018 στο Τορόντο του Καναδά.

πηγή:elculture.gr