Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

5 Ιουνίου - Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουπλής εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου – μήνυμα, το οποίο έχει ως εξής: 
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί και θεσμοθετηθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) . Ο εορτασμός αυτός μας υπενθυμίζει ακόμη μια φορά τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη μας και το γεγονός ότι το μέλλον του όπως και αυτό της ύπαρξής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και περιβαλλοντική ενημέρωση  των πολιτών με σκοπό να δημιουργηθεί ένα νέο περιβαλλοντικό ήθος και να αναληφθούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.


-->


Όλοι μας αναγνωρίζουμε την άμεση αλληλεξάρτηση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό τους περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό η προστασία του περιβάλλοντος,  η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη και αειφόρο κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να εξασφαλίζεται με γνώμονα την ορθολογική διαχείρισή του και το σεβασμό στη φύση.


Ειδικότερα για την πατρίδα μας, ο άφθονος φυσικός της πλούτος, η μεγάλη έκταση της ακτογραμμής της και η πληθώρα των νησιών της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθειά της να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Η αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου χώρου και των παράκτιων περιοχών της  πατρίδας μας αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα για την ανάπτυξη και ευημερία της.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τα εκπαιδευμένα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σταθερά προσηλωμένα στην διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμμετέχει και φέτος  ενεργά, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπισή του.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθώ στην επίτευξη της συμφωνίας για την αρχική στρατηγική του ΙΜΟ ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η οποία επετεύχθη με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας κατά την προσφάτως ολοκληρωθείσα 72η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC 72). Η εν λόγω αρχική στρατηγική προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, με την προοπτική εξάλειψής τους το συντομότερο δυνατόν μέσα στον αιώνα που διανύουμε,  καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, καταβάλλοντας προσπάθειες περαιτέρω μείωσης κατά 70% έως το 2050. Επιπροσθέτως, συνοδεύεται από κατάλογο υποψήφιων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων  μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την υλοποίηση των στόχων της. Ταυτόχρονα, συμπληρώνει τα υφιστάμενα τεχνικά και λειτουργικά μέτρα μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου, καθιστώντας τη ναυτιλία τον πρώτο ουσιαστικά βιομηχανικό κλάδο που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών.

Η φετινή επέτειος ας μην αποτελέσει έναν ακόμη εθιμοτυπικό εορτασμό, αλλά ας γίνει σταθερό σημείο αναφοράς σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την  ποιοτική αναβάθμιση των θαλασσών και των ακτών της πατρίδας μας. Μέσω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2018 οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Το παραλάβαμε, το διαχειριζόμαστε και θα πρέπει να το παραδώσουμε καλύτερο στις επόμενες γενιές. Η σχέση μας με το περιβάλλον εκτός από οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική είναι πρωτίστως μια σχέση ζωής,  την οποία πρέπει να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/5/18 20:52

    ΡΕ ΜΗΝΑ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΕΥΟΡΙΑ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑΣ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ; ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΕΣΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΠΊΕΣΗ ΑΣΚΗΣΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΚΗ ΣΟΥ ΤΥΧΗ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΥΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙ ΤΩ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩ. ΑΠΑΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΚΕΥΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ. ΞΕΡΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΗΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΥΤΙΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΉΤΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΟΝ ΦΩΤΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΜΗΝΑ. Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΘΑ ΣΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/5/18 21:48

    ΚΑΤΑΔΙΚΕ αν είχες τσίπα θα τα είχες μαζέψει και θα είχες φύγει από το νησί, αλλά για να μας πεις σε τι περιπέτεια έχεις μπλέξει πάλι τους δημοτικούς σου συμβούλους και μάλιστα κακουργιμα, καλά τι έκανες πάλι και τους έστειλες, αλλά τελικά εσύ θα την πληρώσεις γιατί το μυαλό σου ήταν πάντα στην πονηριά και όχι στο καλό του τόπου, προσεχώς τα νέα που είναι καυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο Salamina-Press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.