Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΟ 1976

-μια συναυλία του με αφορμή τη διάσωσή του από Σαλαμίνιους ψαράδες –


Γράφει ο δημοσιογράφος
Τάσος Π. Καραντής


Σαν σήμερα (29-7-1925) γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης. Σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας· από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας. Στην εξηντάχρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.**
-->


Μπορεί μια από θαλάσσης διάσωση να οδηγήσει στο κλείσιμο μιας συναυλίας; Ναι, αν ο διασωθέντας είναι ο Μίκης Θεοδωράκης! Ας δούμε όμως το περιστατικό που συνέβη το 1976. Κάποιο σαλαμινιακό αλιευτικό σκάφος επιστρέφοντας από τη θαλάσσια περιοχή της Κορίνθου, όπου είχε πάει για ψάρεμα,  είδε ένα ακυβέρνητο σκάφος καταμεσής της θάλασσας. Προφανώς είχε ξεμείνει από μηχανική βλάβη κι ήταν έρμαιο των κυμάτων. Πλησιάζοντας οι Σαλαμίνιοι ψαράδες, με έκπληξη, διέκριναν μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων του ακυβέρνητου σκάφους τον Μίκη Θεοδωράκη! Χωρίς χρονοτριβή, έδεσαν το σκάφος και το ρυμούλκησαν μέχρι το λιμάνι της Σαλαμίνας. Μετά το τέλος της περιπέτειας, πήγαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην, τότε, καφετέρια, της παραλίας του νησιού, στην «Ριβιέρα», να τον κεράσουν έναν καφέ κι εκεί κλείστηκε κι η συμφωνία της συναυλίας του στη Σαλαμίνα από τον Σύλλογο Σπουδαστών του νησιού «Σόλων ο Σοφός».   



Πράγματι, η – λαϊκή, όπως αναγραφόταν στις αφίσες – συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε την Τρίτη 16 Νοέμβρη του 1976, στον τότε(σήμερα πια είναι … πιτσαρία) κινηματογράφο του νησιού «Αχίλλειον», και, μάλιστα, σε δυο παραστάσεις, στις 18.30 και στις 21.30. Τραγούδησαν οι : Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ζωγράφος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννης Θωμόπουλος και η Σοφία Μιχαηλίδου. Σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο Λάκης Καρνέζης. Δεν γνωρίζουμε, δυστυχώς, το ρεπερτόριο της συναυλίας, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τον κεντρικό κορμό του – πέρα από τα κλασικά θεοδωρακικά τραγούδια – από την πρόσφατη τότε θεοδωρακική δισκογραφία όλων των συμμετεχόντων τραγουδιστών : Βασίλης Παπακωνσταντίνου(«Προδομένος Λαός»/1974 – «Εχθρός Λαός»/1975 – «Της εξορίας»/1976), Γιώργος Ζωγράφος(«Γράμματα από τη Γερμανία»/1975), Μαργαρίτα Ζορμπαλά(«LE SOLEIL LE TEMPS»/1972 – «Μπαλάντες»/1975), Γιάννης Θωμόπουλος(«Γράμματα από τη Γερμανία»/1975 – «The best of THEODORAKIS»/1976) και Σοφία Μιχαηλίδου(«LE SOLEIL ET LE TEMPS»/1972).



Να, λοιπόν, που ένα άγνωστο προσωπικό περιστατικό του Μίκη Θεοδωράκη οδήγησε σε μια συναυλία του, που, 35 χρόνια μετά, μας αποκαλύπτεται, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Θεόδωρου Βελέντζα και το δημοσίευμα του εκδότη της εφημερίδας «Η Νέα Σαλαμίνα»(αρ. φύλλου 258, Μάρτιος 2011) Μίμη Ροκίδη. Τους ευχαριστώ και τους δυο για την άδειά τους να προβληθεί και μέσα από τον «ΟΡΦΕΑ».( http://www.e-orfeas.gr/).
*Αναδημοσίευση (με νέα επεξεργασία) από το e - orfeas - «Ο Μίκης Θεοδωράκης στη Σαλαμίνα το 1976» : http://www.e-orfeas.gr/special/archives/3546-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1.html

**Βλ. : Μίκης Θεοδωράκης -  https://www.sansimera.gr/biographies/899