Ανείπωτη τραγωδία χωρίς τέλος - Στους 74 οι νεκροί, 164 οι τραυματίες

Αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της ανείπωτης καταστροφής στην Ανατολική Αττική. Στους 74 αυξήθηκαν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 164, ενώ υπάρχουν και 23 παιδιά. Δέκα από αυτούς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
-->
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, συνολικά απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 715 άτομα, κυρίως από την περιοχή Μάτι.
Τραγικές είναι οι εικόνες που αντίκρισαν πυροσβέστες και αστυνομικοί στο Μάτι, όταν ειδοποιήθηκαν από κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για 25 νεκρούς σε χωράφι. Οι απανθρακωμένοι ήταν διασκορπισμένοι σε ομάδες των τριών, των τεσσάρων, των πέντε ατόμων και βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε μια προσπάθεια να διασωθούν. Ανάμεσα στα θύματα, αρκετά παιδιά. Λίγο μέτρα πιο κάτω, γκρεμός με βράχια «οδηγούσε» στη θάλασσα, γεγονός που συνέβαλε στον εγκλωβισμό τους.
Άμορφες μάζες από τις καταστραμένες περιουσίες στο Μάτι, τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά, την Κινέτα, που στάχτη έγιναν από κολώνες της ΔΕΗ, που κρέμονται από τα σύρματα, μέχρι αυτοκίνητα και σπίτια.
Συγκλονισμένοι κάτοικοι προσπαθούν να μετρήσουν τις πληγές τους μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Εκείνοι που έφυγαν χθες, επέστρεψαν σήμερα προσπαθώντας να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους.
Πολίτες αγανακτισμένοι απευθύνουν έκκληση να αποκατασταθεί η υδροδότηση άμεσα ώστε να μπορέσουν να βρέξουν τις αυλές των σπιτιών τους και να σβήσουν όποιες μικροεστίες υπάρχουν για να αποφευχθούν επικείμενες αναζωπυρώσεις, αλλά και να φιλοξενήσουν όσους δεν έχουν πού να μείνουν αφού κάηκαν τα σπίτια τους.

Το Μάτι δεν υπάρχει πια

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που προσπάθησαν να σώσουν τις ζωές τους πέφτοντας στη θάλασσα και είτε τα κατάφεραν είτε δεν πρόλαβαν ενώ βρίσκονταν λίγα μέτρα από το νερό.
Σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο μετατράπηκε το λιμάνι της Ραφήνας, όπου επιζώντες έβγαιναν από εννέα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής, δύο στρατιωτικά, ενώ δεκάδες ιδιωτικά κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν.
«Ευτυχώς πήγαμε στη θάλασσα, γιατί οι φλόγες μάς κυνηγούσαν μέχρι το νερό, έκαψαν τις πλάτες μας και βουτήξαμε στο νερό... Είπα, Θεέ μου, πρέπει να τρέξουμε για να σωθούμε» δήλωσε στο BBC ένας άνδρας από το Μάτι.
«Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα. Αισθάνομαι τυχερή που είμαι ζωντανή» είπε άλλη κάτοικος και σημείωσε ότι «το Μάτι δεν υπάρχει πια».
«Όσοι πρόλαβαν να φύγουν τα πρώτα δέκα λεπτά κατάφεραν και γλίτωσαν», δήλωσε ένας άνδρας, που μένει στο Νέο Βουτζά 10 χρόνια, με τη σύζυγό του να συμπληρώνει: «Βούτηξα τον γιο μου, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προλάβαμε να φύγουμε, ειδάλλως θα εγκλωβιζόμασταν».
Όπως τονίζουν «λίγο πιο κάτω βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός μιας γειτόνισσάς» τους. Η κόρη ενός γείτονα, που διαθέτει σπίτι στην περιοχή, μπήκε στο αυτοκίνητο μεταφέροντας την 7χρονη κόρη της καθώς και μια γειτόνισσά της με το 18 ημερών νεογέννητό της.
«Μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς από την κορυφή, με τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα στην πλαγιά όπου βρίσκεται ο οικισμός» τόνισε κάτοικος στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Διεθνής βοήθεια για την κατάσβεση

Στο αίτημα των ελληνικών αρχών για βοήθεια, το οποίο έγινε γνωστό χθες βράδυ πως υπέβαλε η Αθήνα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρίθηκαν θετική η Κύπρος, η Ισπανία και η Γαλλία.
«Τραγικά νέα έρχονται από την Ελλάδα (...) Η αλληλεγγύη μου με τον ελληνικό λαό» έγραψε στο Twitter o Πέδρο Σάντσεθ, που ανακοίνωσε ότι η Ισπανία έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή δύο αεροσκαφών, που θα συμμετάσχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή βοήθειας αναρτώντας ένα tweet στην ελληνική γλώσσα. «Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην Ελλάδα και τα θύματα των τρομερών πυρκαγιών. Η  Γαλλία και η Ευρώπη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους τόσο προς τη Σουηδία όσο και προς την Ελλάδα και προσφέρουν βοήθεια» σημείωσε.
Και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι η γειτονική χώρα ​«βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων», «αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ».
Τέλος, η κυπριακή αποστολή αποτελείται από 60 μέλη πυρόσβεσης, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής Άμυνας και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας