Κινητοποίηση στις 2 Νοεμβρίου στο Πέραμα, για τα καζάνια του θανάτου!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Αγαπητοί γονείς 
Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε με αγωνίες, προβληματισμούς και προσδοκίες. Άλλη μια σχολική χρονιά η κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει «ότι όλα αρχίζουν κανονικά», όμως για άλλη μια φορά λέει ψέματα. 
Η «κανονικότητα» της κυβέρνησης στα σχολεία του Περάματος, μεταφράζεται σε πολλές χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία της Β΄βάθμιας. Ειδικά στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος, τα κενά εκπαιδευτικών παραμένουν τόσα πολλά που μέχρι και τώρα, τα παιδιά σχολάνε στο 3ωρο.

--> Αντίστοιχα και στα σχολεία της Α΄ Βάθμιας. Έφτασε αρχές Οκτώβρη για να καλυφτούν  τα 2 κενά δασκάλων (3ο&4ο ΔΣ) και ακόμα (σχεδόν τέλος Οκτώβρη) περιμένουμε τις ειδικότητες για να λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σε όλα τα σχολεία. Πολλά από τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη είναι ανικανοποίητα (έχουμε 250 κενά σε όλον τον Πειραιά).
Το Ειδικό Σχολείο, επίσης έχει κενά σε ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως και σε βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, εργοθεραπευτής κλπ).
Στα πλαίσια πάντα της «κανονικότητας» που μας μοστράρει η κυβέρνηση,  έχουμε φτάσει να θεωρούμε φυσιολογικό να πληρώνουμε για ξένες γλώσσες, για φροντιστήρια, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.  

Αυτή την κανονικότητα τους την χαρίζουμε. Γιατί σήμερα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη:

  • Να μην υπάρχει κανένα κενό, καμιά διδακτική ώρα χαμένη. 
  • Να είναι 15 μαθητές ανά τάξη για τα νήπια, α΄ & β΄ δημοτικού, 20 μαθητές στις άλλες τάξεις.
  • Κανένα παιδί να μην αποκλείεται από το ολοήμερο. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης, να σταματήσει το φαινόμενο να μοιράζονται 2 και 3 μαθητές, σε διαφορετικά σχολεία,   τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης.
  • Να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο  που εξοντώνει (καθιστώντας ένα Λύκειο εξεταστικό κέντρο) και σίγουρα δεν μορφώνει τα παιδιά μας (αφού προάγει την παπαγαλία και μόνο αυτή).
  • Να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, δωρεάν δελτία υγείας, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δωρεάν μετακίνηση.
  • Να σταματήσει πια η κάλυψη της ανάγκης για αίθουσες με την τοποθέτηση προκάτ. Είναι επικίνδυνο, είναι αναχρονιστικό. Να προχωρήσει επιτέλους η κατασκευή του 1ου και του 3ου Νηπιαγωγείου. 

Το σχολείο που διεκδικούμε για τα παιδιά μας είναι ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Ένα σχολείο ενιαίο, που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές χωρίς να τους διαχωρίζει ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη τους. Ένα σχολείο που θα είναι ασφαλές (χωρίς ταβάνια και σοβάδες να πέφτουν, χωρίς  κακοφτιαγμένους αύλειους χώρους, χωρίς υγρασίες). Σχολεία βαμμένα και συντηρημένα με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του Δήμου Περάματος και των υπηρεσιών του. Ένα σχολείο που θα έχει όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές (εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκη, θέατρο, τραπεζαρία κλπ).

Αγαπητοί γονείς, σας καλούμε μαζί να διεκδικήσουμε για να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες των παιδιών μας. Η φετινή σχολική χρονιά είναι χρονιά εκλογών για όλους τους Συλλόγους Γονέων. Απαιτείται να τους δυναμώσουμε, ώστε να γίνουν το ζωντανό κύτταρο του σχολείου. 

Ο Σύλλογος Γονέων να είναι ο μόνιμος φόβος όλων αυτών που δεν λύνουν τα προβλήματα των σχολείων μας, που τα χειροτερεύουν, που θέλουν να τα κουκουλώνουν.
Η πείρα δείχνει ότι όσα έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, είναι αποτέλεσμα αγώνων, πιέσεων, διεκδικήσεων. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε με συλλογικό κι οργανωμένο αγώνα, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.


Αγαπητοί γονείς

Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική με τους δεκάδες νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές, η ολιγωρία που έχουν επιδείξει όλοι οι υπεύθυνοι μέχρι τώρα, φανερώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όσο το κέρδος κυριαρχεί, μόνιμοι χαμένοι είναι οι πολλοί και οι ανάγκες τους, κερδισμένοι είναι οι λίγοι και τα συμφέροντα τους.
Όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, έγιναν πολύ γρήγορα, με κατοίκους οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή εκπαίδευση για εκκένωση των σπιτιών τους, χωρίς δρόμους διαφυγής, με τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και μέσα, χωρίς συντονισμό πυροσβεστικής, αστυνομίας, Δήμων, με το γνωστό σε όλους μας αποτέλεσμα των δεκάδων νεκρών, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.

Η αντίδραση της Δημοτικής αρχής Περάματος και της Αντιπεριφέρειας, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο μεγάλης έκτασης βιομηχανικού  ατυχήματος  στο Πέραμα και την αντιμετώπιση του.

Το αίτημα για την «Μετεγκατάσταση των καζανιών» δεν έχει σταματήσει στιγμή να απασχολεί την Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος. Ακόμα και αν κανένα ατύχημα δεν συμβεί, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, τα αέρια που εκλύονται από τα καζάνια, οι οσμές που το βράδυ είναι πιο έντονες, δεν είναι κάτι που θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και επιβαρύνει την υγεία των οικογενειών μας. Μιλάμε για 140 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο που δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα όποια φοιτούν πάνω από 1000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

 Αποδεικνύεται πως από την πρώτη στιγμή που η Ένωση Συλλόγων Γονέων έφερε το θέμα στην επιφάνεια, είχαμε απόλυτο δίκιο να ανησυχούμε. Οι εξελίξεις με τον Αρμό το καλοκαίρι, αλλά και στις αρχές Οκτώβρη, με την Cosco να θέλει να ρίξει τον τοίχο του Αρμού, προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητα της στον τελευταίο ελεύθερο χώρο του Περάματος που κατακτήθηκε με αγώνες δεκαετιών από τους Περαματιώτες, μας επιβεβαιώνει !

Κανένας δεν πρέπει να ξαφνιαστεί από την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας, ότι και καλά είναι απέναντι της! Σε καμία περίπτωση «δεν τους πήρε ο πόνος» αυτούς που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν σε συνεχείς συναντήσεις με την Cosco, που δεν ενημέρωσαν, ούτε κινητοποίησαν τον Περαμαϊκό λαό για τις εξελίξεις με τον Αρμό. Αυτούς που ενημερώνουν και κάνουν δράσεις για την ανακύκλωση!! την Μέρα Περιβάλλοντος και όχι για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών και τις επιπτώσεις τους στη ζωή του περαμαϊκού λαού.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουμε να διατρανώνουμε την αντίθεση μας απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, περιφέρειας και δημοτικής αρχής. 
Να διεκδικήσουμε την ΑΜΕΣΗ μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον, την ανάπλαση του Αρμού, ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του. 
Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.



Καλούμε όλο τον Περαμαϊκό λαό σε κινητοποίηση  
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ, στην πλατεία Ηρώων, στις 11πμ, 
ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών

ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΥ ΣΤΗΝ COSCO ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΖΑΝΙΑ

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Λ. Ειρήνης & Αναπαύσεως – Πέραμα  - enosigoneonperamatos@gmail.com
25/10/2018