του Βαγγέλη Σπανού
Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενδείκνυται μία βουτιά στη Σαλαμίνα. Έτσι και την Τρίτη πήγαμε στο Αιάντειο, τη "χειμωνιάτικη" παραλία μας στη Σαλαμίνα. Αν και ούτε χειμώνας είναι, ούτε έβρεχε, ούτε φυσούσε δυνατά. Σε αντίθεση με πριν από τρία ακριβώς χρόνια, όταν είχε έρθει για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ολάντ στην Ελλάδα.Στις 22/10/2015 η θάλασσα είχε γίνει καφέ από τη βροχή και τον νοτιά. Αλλά στις 23/10 αν και έβρεχε πάλι, τουλάχιστον γύρισε σε βοριά και καθάρισαν τα νερά. H Le Monde είχε γράψει τότε ότι ο αθηναϊκός ήλιος κρύφτηκε, μόλις ο Ολάντ προσγειώθηκε στην Ελλάδα. Αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποκαλύψει ότι και τις δύο φορές που είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έβρεχε.
Τρία χρόνια μετά, η Le Monde γράφει αυτή τη φορά ότι 14 εκ. άνθρωποι μπορεί να κινδυνέψουν από την πείνα στην Υεμένη.
Συνολικά 22 εκ. άνθρωποι, το 75% του πληθυσμού χρειάζονται προστασία και 8,4 εκατομμύρια εξ αυτών βρίσκονται σε καθεστώς επισιτιστικής επισφάλειας. Mάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Mark Lowcock εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και σύντομα 14 εκ. άνθρωποι θα βρεθούν στα πρόθυρα του λιμού στην Υεμένη. Ένα εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου στα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωνε εκτενώς για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.Στις 16 Οκτωβρίου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εξέφρασε τον φόβο ότι μέχρι και 12 εκ. άνθρωποι θα βιώσουν πείνα στην Υεμένη τους επόμενους μήνες.
ttps://www.lemonde.fr/yemen/ article/2018/10/23/les- nations-unies-s-inquietent-d- un-risque-de-famine-au-yemen_ 5373137_1667193.html
"Η επισιτιστική κρίση στην Υεμένη είναι καθαρά συνέπεια του πολέμου" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) o Mark Lowcock, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ το ριάλ, το νόμισμα της χώρας, έχει υποχωρήσει κατά 47% έναντι του δολαρίου. Ήδη μία τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια είναι σε εξέλιξη με πάνω από 200 φορείς να φέρνουν βοήθεια, υλοποιώντας ένα διεθνές πλάνο. Οι δωρεές, αλλά και το να μην εμποδίζονται οι εισαγωγές στη χώρα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από το 2015 οι αντάρτες Houthis μάχονται ενάντια στον σαουδαραβικό συνασπισμό που στηρίζει την εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία μετέφερε την έδρα της από την πρωτεύουσα Σαναά στο Άντεν, ενώ οι νεκροί είναι σχεδόν 10 χιλιάδες.