Συνδημότισσες και συνδημότες,
Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αλλαγή χρήσης γης στα οικοδομικά τετράγωνα 96α, β και γ στα Αμπελάκια και συγκεκριμένα στην περιοχή που είναι ευρύτερα γνωστή ως ¨Φλωρεντία¨. Με αφορμή την απόφαση αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις και θέσεις.
-->
Όπως είναι γνωστό, ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος της περιοχής είναι κηρυγμένος Αρχαιολογικός και Ιστορικός χώρος, επειδή εκεί έγινε η κοσμοϊστορικής σημασίας για όλον τον Δυτικό Πολιτισμό Ναυμαχία της Σαλαμίνος, αλλά και γιατί στον χερσαίο χώρο υπάρχει η Αρχαία Πόλη των Κλασικών Χρόνων (5ος αι. π. – 1ος αι. π.Χ.) και τμήματα από τις εγκαταστάσεις του Αρχαίου Λιμένος της (βλέπε ΦΕΚ 37Β/19.01.1965, ΦΕΚ 429Β/08.07.1966, ΦΕΚ 84Β/05.02.1969, ΦΕΚ 104Β/17.02.1992, ΦΕΚ 456Β/24.05.1995, ΦΕΚ 1324/Β/26.10.2001, ΦΕΚ 477/30.09.2009).
Ατυχώς η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα δεν ανήκει στη Ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας. Τούτο δεν σημαίνει, όμως, ότι ο χώρος των γειτνιαζόντων προστατευομένων ζωνών δεν θα επιβαρυνθεί αισθητικά. Αντιθέτως, θα υποβαθμιστεί όχι μόνο το ιστορικό τοπίο της Αρχαίας Πόλης και γενικότερα της Ναυμαχίας, αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων που διαμένουν στην εν λόγω περιοχή.
Εξάλλου, στην ιστορικότητα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στηρίζονται τα τελευταία χρόνια σχέδια εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 ετών από το γεγονός. Τελικά αναρωτιόμαστε, μπλόκια, γερανοί, ναυπηγεία και ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον που θα αμαυρώνει την Ιστορία και την προσωπικότητά μας και που θα έχει ήδη αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την αρχαιολογική φυσιογνωμία του χώρου θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάσουμε στους χιλιάδες τουριστών που θα επισκεφθούν το νησί μας;
Θέση μας είναι η απόδοση του χώρου στην Ιστορία μέσω της σταδιακής μεταβολής του Αρχαίου Λιμένος σε μιαν αξιοπρεπή κατάσταση, κατά την οποία θα αναδεικνύεται η ιστορική σημασία ενός εκ των μεγαλυτέρων γεγονότων της Παγκόσμιας Ιστορίας· εκείνου της Ναυμαχίας. Θέση μας, επίσης, είναι η τροποποίηση της χρήσης γης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαλαμίνας όσον αφορά στον συγκεκριμένο χώρο καθώς και στον χώρο της Κυνόσουρας, ώστε να μην γίνουν πλέον άλλες επεκτάσεις ναυπηγοεπισκευαστικού χαρακτήρα ή άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων. Το τελευταίο, μάλιστα, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση των υπολοίπων τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.
Πολλοί από εμάς θα θυμόμαστε πως πριν μερικά χρόνια υπήρχε γραμμένη σε έναν τοίχο η φράση ¨Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους καταντούν σαν το Αμπελάκι¨. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να μην την λησμονήσουμε, αλλά να την σεβαστούμε και να την προστατέψουμε.
Σαλαμίνα, 26 Δεκεμβρίου 2018